Belföld

Aljas húzásra készül a kormány – Donáth Anna az Európai Bizottsághoz fordul

Február 17-től életbe lép a digitális szolgáltatásokról szóló európai jogszabály, a Digital Services Act (DSA). A megfogalmazott elvárásokat (többek közt az online gyűlöletbeszéddel és dezinformációval szembeni fellépést) a magyar kormány a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságon keresztül ellenőrizné.

Donáth Anna az ügyben az Európai Bizottsághoz fordult. A Donáth Anna és Zöldek frakciójához tartozó Gwendoline Delbos-Corfield által szerzett levél arra kéri a Bizottságot: követeljék meg a magyar kormánytól, hogy az uniós jogszabályok betartását egy valóban független hatóság ellenőrizze.

Donáth Anna posztjában úgy fogalmaz:

Fideszes propagandisták ellenőriznék a fideszes propagandistákat, hogy hazudnak és gyűlölködnek-e az online térben. Lényegében ez szerepel a kormány javaslatában, amely a saját embereivel feltöltött Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságra bízná, hogy ellenőrizzék a gyűlöletbeszéddel, dezinformációval és egyéb online veszélyekkel kapcsolatos új uniós előírások betartását.

Február 17-től ugyanis új európai szabályozást léptetünk életbe, mely szigorú elvárásokat támaszt az internetes óriásplatformokkal szemben. A cél, hogy biztonságosabbá tegyük ezeket az online tereket az európai felhasználók számára. Az új uniós szabályozás kötelezi az óriásplatformokat (pl. közösségi média, keresőfelületek), hogy az eddiginél erősebben lépjenek fel többek között a gyűlöletbeszéddel, a dezinformációval, a felhasználók átverésével szemben.

Ezen elvárások betartását kellene minden tagállamban egy független hatóságnak ellenőriznie. Magyarországon azonban a kormány a saját embereivel feltöltött, távolról sem független NMHH-t bízta meg ezzel. A lépés így lényegében csak arra lenne jó, hogy az állampárt az NMHH-n keresztül megvédje a saját propagandistáit, és újabb nyomást helyezzen a független sajtóra.

Fotó: Donáth Anna/Facebook

Ezeket olvasta már?

Vélemény, hozzászólás?