Belpol

Milyen esélyei vannak még Vitézynek? Elmondta egy választási bizottsági tag + VIDEÓ

Karácsony Gergely mindössze 324 vokssal előzte meg Vitézy Dávidot a főpolgármester-választáson. A második helyezett már a választás éjszakáján jelezte, hogy szerinte újra kell számlálni a szavazatokat. Litresits András, a Nemzeti Választási Bizottság MSZP-s delegáltja Híradónknak azt mondta, hogy ehhez tanúnyilatkozatokkal ellátott, megalapozott fellebbezésre van szükség. Annyi azonban bizonyos, hogy bárki lesz is a főpolgármester, nem lesz könnyű többséget teremtenie a fővárosi közgyűlésben.

Az összes szavazat megszámlálása után Karácsony Gergely mindössze 324 vokssal előzi meg Vitézy Dávidot, ami a valaha volt legkisebb különbségű győzelem a főpolgármester-választások során. Vitézy szerint azonban ez még nem végeredmény, mivel több mint 24 ezer érvénytelen szavazat is volt.

„Újraszámolt szavazati eredményekről beszélünk, mert a szavazatszámláló bizottságnak a törvény szerint legalább kétszer azonos eredményre kell jutnia” – mondta el az ATV Híradónak Lisetits András, a választási bizottság tagja.

A Nemzeti Választási Bizottság szocialista párt által delegált tagja azt mondta Híradónknak, hogy automatikus újraszámlálás nincs a választási törvényben. Ahhoz, hogy a szavazatokat újra összesítsék, egy megalapozott fellebbezés kell, például arról, hogy érvényes szavazatot korábban nem számoltak, vagy érvénytelent adtak hozzá a többihez.

„Ha ezt életszerűen, a valószínűsítés szintjén sikerül megfogalmazni, tanúnyilatkozatokban illetve a fellebbező fél részéről, akkor kerülhet sor újraszámlálásra és annak eredményeképpen változhat adott esetben az eredmény” – tette hozzá. A fellebbezésre a szavazóköri eredmény megállapításától számított három napon belül van lehetőség.
Annyi viszont már most biztos, hogy nehéz dolga lesz, bárki is lesz a főpolgármester, mivel a fővárosi közgyűlésben mindenképp koalíció, vagy alkalmi megállapodás kell a többséghez. A TISZA és a Fidesz is 10-10 fővel képviselteti magát, a közös baloldali lista 6 embert, a Kutyapárt és Vitézy Dávidék 3-3 helyet foglal majd el.

A budapesti kerületekben a közös baloldali indulók majdnem mindegyike megőrizte polgármesteri székét, Déri Tibor helyett Trippon Norbert indult és nyert Újpesten, míg Zuglóban az MSZP-s Horváth Csabát a momentumos Rózsa András győzte le – így a közös indulók 12 polgármesteri széket szereztek.

A Fidesz visszavette az első kerületet, így összesen 5 polgármestere lesz, míg a kormánypártok által támogatott függetlenből kettő, miként a Momentum is két kerületben ad polgármestert. A Fideszből kizárt Borbély Lénárd vezetheti tovább Csepelt, a XII. kerületben pedig a kutyapárt elnöke, Kovács Gergely kezdheti meg első városvezetői ciklusát.

Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek

(via atv.hu)

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények