Pletykafészek

Miért mosolyognak a babák alvás közben?

Álmodik a baba? Emlékszik a születése előtti békés, nyugodt időkre? Elmondjuk, mi az oka annak, hogy a babák mosolyogva alszanak.

A technológia fejlődésének köszönhetően egyre több mindent tudunk meg arról, mi történik a babákkal, amíg a hasunkban vannak. Nemrégiben azt vizsgálták a kutatók, hogy miért mosolyognak a babák álmukban.

Már a kismama hasában is mosolyognak a babák

Ha voltál olyan szerencsés, hogy már az ultrahangon is mosolyogni láttad a babádat, ne hidd, hogy olyan dolgokat képzeltél, amik meg sem történtek!

Egy tanulmány során több mint 500 várandós nőt vizsgáltak 4D ultrahang segítségével, és több magzatnál is mosolyt fedeztek fel. Átlagosan 3,21 másodpercig mosolyogtak, ami alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy spontán mosoly már akkor is előfordul, amikor a babák még az anyaméhben vannak.

A kutatások során azt is megállapították, hogy a magzatok már 18 héttel a fogantatásuk után is képesek ásítani. A terhesség 26. hete körül már képesek mosolyogni, pislogni, és akár sírni is az anyaméhben. Ezek önkéntelen reflexek, az izmaik önkéntelen mozgása, azaz azonnali válaszok egy ingerre. Amikor tehát a baba mosolyog az anyuka hasában, majd a születése után álmában, az jellemzően a belső jólét érzése, de nagyon valószínű, hogy a csecsemők valójában nincsenek tudatában annak, hogy mosolyognak.

Alvás közben az újszülött 2 alvási fázison megy keresztül: aktív alvás és mély alvás. Az aktív fázist, amelyet REM-nek is neveznek, ami a Rapid Eye Movement (gyors szemmozgás) rövidítése, amit intenzív agyi aktivitás hoz létre. Ez körülbelül 60-90 perccel az elalvás után következik be, de az alvás ciklikusan működik, így a REM szakasz a mélyalvással is váltakozik. Ennek ellenére éppen a REM alvás alatt látjuk leginkább, hogy a kisbabánk mosolyog, grimaszol, vagy nyújtogatja a lábát.

A mosollyal kommunikál a baba

Mivel beszélni nem tudnak, a mosoly és a sírás a csecsemők alapvető kommunikációs eszköze. De azt is hozzátartozik az igazsághoz, hogy a csecsemők már napokkal vagy akár órákkal a születésük után is társas lényekként viselkednek, éppen ezért a mosolyuk válasz lehet a pozitív, megnyugtató történésekre, mozzanatokra – ha például például megsimogatod a babád arcát, vagy amikor tisztába teszed, és újra komfortosan érzi magát. Kellemes emlékek, például hangok, illatok és ízek is kiválthatnak mosolyt a babánál.

Miközben egy nyugodtan alvó babát nézünk, gyakran láthatjuk mosolyogni. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy álmodik, még ha annak is tűnik. Az élet első heteiben az alvásnak nagyon fontos funkciója van: többek között segíti a csecsemők agyának fejlődését, az információk feldolgozását és a memória megszilárdítását, amely már az anyaméhben elkezd kialakulni. Ez utóbbit bizonyítja, hogy a csecsemők már néhány órával a születésük után felismerik anyjuk vagy apjuk hangját. (via babanet.hu)

Fotó: Pixabay

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények