Belföld

Menczer Tamás olyat mondott, félő volt hogy rászakad a mennyezet, messziről bűzlött a kamu

Tanuszodát azért építünk, mert a gyermek az első – jelentette ki Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára kedden Budakeszin, a Hargitay András Tanuszoda átadásán.

Menczer Tamás, aki Pest vármegye 2. számú választókerületének országgyűlési képviselője is, nagy ünnepnek nevezte a tanuszoda átadását Budakeszi és a Buda-környéki régió életében. Képviselőként feladata azt segíteni, hogy a Buda-környékiek élete a lehető legjobb, legkényelmesebb és legkomfortosabb legyen, és ebben a munkában az uszoda átadása jelentős lépés – tette hozzá.

Közölte, a tanuszoda felépítésére a kormány másfél milliárd forintot fordított.

Ígéretet kapott arra – mondta –, hogy jövő szeptemberben a tanuszoda bekerül az Úszó Nemzet Programba.

Az államtitkár kiemelte, hogy az uszodát egy roppant nehéz, válságokkal terhelt időszakban építették. Úgy fogalmazott: “ha béke lenne a szomszédunkban, akkor (…) száz- és ezermilliárd forintos az a nagyságrend, amellyel többet fordíthatnánk az ország fejlesztésére”, ezért van szükség békére, és ezért képviseli ezt a magyar kormány.

Lázár János építési és közlekedési miniszter az ünnepségen Orbán Viktor miniszterelnök megbízásából köszöntötte Budakeszi lakóit, és arról beszélt, 2011-ben hirdette meg az oktatási és egészségügyi kormányzat a mindennapos testnevelést, azzal a céllal, hogy egészségesebb legyen a következő generáció.

A most Budakeszin megnyílttal együtt eddig mintegy hatvan tanuszodát és mintegy kilencven tornatermet, tornacsarnokot adtak át Magyarországon az iskolai mozgás feltételeinek megteremtéséhez – ismertette a miniszter, hozzátéve, a programot folytatják, azt akarják, hogy minden járási, komolyabb lokális központban legyen tanuszoda, tornaterem, tornacsarnok.

Lázár János elmondta azt is, hogy a Hargitay András Tanuszoda fenntartását a kormány finanszírozza, és ez mintegy 90 millió forintnyi éves megtakarítást jelent Budakeszinek.

A miniszter beszélt az agglomerációs közlekedésről is. Célként határozta meg, hogy a következő években a Budapestet körbevevő teljes HÉV-hálózat újraépítésével, a Budapestnek nyújtott támogatás révén a tömegközlekedés modernizációjával, valamint az M1-es hatsávosításával, az M100-as megépítésével, az autópályákra és a fővárosba vezető utak javításával, buszsávok kiépítésével megkönnyítsék a régió életét.

Ez nagyon nagy adósságunk, és “bődületes” költségekről van szó – mondta Lázár János, ismertetve, hogy az M100-as Esztergomig 400 milliárd forintba kerülne, az M1-es hatsávosítása Győrig pedig 750 milliárdba.

A miniszter kijelentette: készen állnak arra, hogy Magyarország következő tízéves közút- és gyorsforgalmi út fejlesztési programját úgy valósítsák meg, hogy “az agglomeráció számára könnyebb és élhetőbb legyen a vidék”.

Győri Ottilia (Fidesz-KDNP), Budakeszi polgármestere felidézte, 2017-ben beszélt Orbán Viktornak arról, hogy a budakesziek nagy közös álma egy uszoda. “A közös álmunk most valóra vált, a közösségünk számára ez egy nagyon nagy nap. Számunkra rendkívüli dolog, ami most itt történik” – mondta.

Hargitay András olimpiai bronzérmes, háromszoros világ- és Európa-bajnok úszó nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy róla nevezték el az uszodát.

Az átadáson elhangzott, a tanuszoda építéséről 2020-ban döntött a kormány, a mintegy másfél milliárd forintos állami beruházáshoz a település önkormányzata biztosított építési telket.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Vélemény, hozzászólás?