Külpol

Megvan a megoldás! Így lehetne meggyőzni Putyint, hogy fejezze be a háborút

Két elképzelés dominál az ukrajnai háború befejezéséről szóló vitákban: a Nyugatnak vagy nyomást kell gyakorolnia Ukrajnára, hogy engedményeket tegyen Oroszországnak, vagy támogatnia kell Ukrajna erőfeszítéseit, hogy győzzön a harctéren.

Mindkét megközelítés helyesen ismeri el, hogy a tárgyalások mindaddig hiábavalók maradnak, amíg a változó körülmények nem kényszerítik az egyik felet arra, hogy elfogadja azokat a békefeltételeket, amelyeket ma még elutasít. Mindazonáltal egyik megközelítés esetében sem valószínű, hogy véget vet a háborúnak − írja a Foreign Affairs hasábjain Dan Altman, a Georgia State University politikatudományi tanszékének docense.

A fegyverek átadásának késleltetése végül arra kényszerítheti Ukrajnát, hogy a háború befejezésére tett kétségbeesett kísérlet részeként engedményeket tegyen Oroszországnak.

AZONBAN ENNEK A MEGKÖZELÍTÉSNEK A HÍVEI FIGYELMEN KÍVÜL HAGYJÁK, HOGY EZ MILYEN HATÁSSAL LENNE OROSZORSZÁG HÁBORÚS CÉLJAIRA.

Moszkva az újonnan szerzett katonai előnyökre alighanem úgy reagálna, hogy megduplázná legszélsőségesebb követeléseit − vagyis további területi nyereségeket kívánna elérni olyan helyeken, mint Harkiv és Odessza, valamint rendszerváltást és demilitarizációt Ukrajnában.

Kijev bármilyen engedményét Moszkva kibővített háborús céljai ellensúlyoznák. Az eredmény orosz térnyerés lenne a csatatéren, nem pedig béke – véli a szerző.

A másik opció

Hasonlóképpen, bár az amerikai kongresszus megkésett 61 milliárd dolláros ukrajnai segélyről szóló határozatát ünnepelni kellene, ez inkább növeli az Ukrajna irányítása alatt lévő terület nagyságát a következő egy évben, mintsem hogy véget vetne a háborúnak.

MÉG A LEGJOBB ESETBEN IS HA AZ UKRÁN ELLENTÁMADÁS NAGY TERÜLETEKET SZABADÍT FEL, OROSZORSZÁG VALÓSZÍNŰLEG FOLYTATNÁ A HARCOT.

Elég támogatást nyújtani Ukrajnának ahhoz, hogy legyőzze Oroszország folyamatban lévő offenzíváit, alapvető fontosságú, de nem fogja befejezni a háborút.

Ahhoz, hogy a háborút elfogadható feltételekkel lehessen befejezni, többre van szükség. A nyugati stratégiának nem szabad kizárólag azon alapulnia, hogy Ukrajna azonnali fegyverigényét teljesítsék. A jelenre való összpontosítás érthető, mivel Ukrajna több fronton küzd az orosz erők visszaszorításáért, de ez soha nem lesz elegendő.

HA OROSZORSZÁG VEZETŐI ÚGY GONDOLJÁK, HOGY A VÉGÉN GYŐZNI FOGNAK, AKKOR TOVÁBB FOGNAK HARCOLNI.

Moszkva hosszú távú számításainak átalakítása legalább olyan fontos, mint a jelenlegi csaták megnyerése. Ennek a számításnak a megváltoztatásához olyan beruházásokra van szükség a fegyver- és lőszergyártás bővítésére, amelyek elég nagyok ahhoz, hogy meggyőzzék Moszkvát arról, hogy a Nyugat az elkövetkező években felül fogja múlni Oroszországot. A cél az, hogy az orosz vezetők féljenek egy hosszú háborútól. Ennek a félelemnek a megteremtése az, ami létfontosságú a háború befejezéséhez – véli a Foreign Affairs szerzője.

Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij
(via index.hu)

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények