Belpol

Megvan a magyar uniós elnökség legfontosabb témája

Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita. Erről Navracsics Tibor beszélt az első Kohéziós Csúcstalálkozón, az NKE-n rendezett konferencián.

A 2024. július elsején induló magyar elnökség során szeptemberben informális tanácskozáson, november–decemberben pedig formális tanácsülésen vitatják meg az Európai Unió kohéziós politikájának jövőjét. A területalapú kohéziós politika fő feladata a konvergencia és a leszakadó térségek felzárkóztatása – mondta Navracsics Tibor az első Kohéziós Csúcstalálkozón, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen rendezett konferencián.

A közigazgatási és területfejlesztési miniszter szerint jó hír, hogy az elmúlt 70 évben nagyon erős kohéziós folyamatok zajlottak le az uniós tagállamokban, és figyelemre méltó volt a magyar és a régiós országok gazdasági felzárkózása az uniós csatlakozás óta eltelt 20 évben. Magyarország a fejlettségi rangsorban olyan régi uniós tagállamokat előzött meg, mint Görögország, és nagy versenyben van Portugáliával

− mondta.

Van egy határ a Balaton déli partjánál

Példaként felhozta, hogy Budapesten az egy főre jutó GDP 2004-ben az EU átlag 129 százalékán állt, 18 évvel később már 158 százalékot ért el. Az ország többi régiójában nem volt ilyen mértékű fejlődés; az észak-alföldi régió fejlettsége az uniós átlag 42 százalékáról 50 százalékára, a dél-dunántúli régióban 44 százalékról 52 százalékra emelkedett 2004 és 2022 között. Ugyanebben az időszakban az uniós csatlakozás idején az egyik legfejlettebb, nyugat-dunántúli régióban az egy főre eső GDP az uniós átlag 66 százalékáról mindössze 68 százalékra emelkedett. (via index.hu)

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények