Belföld

Megjelent a rendelet – Májustól bevezetik Magyarországon

A hosszú viták és szakmai tiltakozások után a belügyminiszter kibocsátotta az új rendeletet, mely lehetővé teszi, hogy a gyógyszertárakban a gyógyszerész személyes jelenléte nélkül, távfelügyelet útján végezzék el bizonyos feladatokat.

A rendelet kihirdetése óta a Magyar Gyógyszerész Kamara tiltakozik, mivel szerintük ez a gyógyszer- és betegbiztonságot veszélyezteti.

Az új jogszabály lehetővé teszi, hogy a fiókgyógyszertárakban a gyógyszerész ne legyen személyesen jelen a nyitvatartási időben, de hír- vagy távközlési eszközökön keresztül legfeljebb 15 percen belül elérhető legyen, és távfelügyelet útján részt vehessen a gyógyszertári feladatokban.

Ezáltal felvilágosítást, irányítást és tájékoztatást adhat a gyógyszertár működtetőinek.

A Magyar Gyógyszerész Kamara már korábban is tiltakozott a tervezett jogszabály ellen, és most sem változtatott álláspontján.

Az elnök, Hankó Zoltán szerint egyetlen gyógyszertár sem működhet megfelelően a gyógyszerész személyes jelenléte nélkül, mivel ez alapvető fontosságú a gyógyszer- és betegbiztonság szempontjából.

Bár az intézkedés jelentős költségmegtakarítást eredményezhet a gyógyszertári vállalkozások számára, különösen azoknak, amelyek több gyógyszertárat működtetnek, a Gyógyszerész Kamara szerint a javaslat elsősorban a gyógyszertári láncoknak kedvez, nem pedig azoknak a vidéki gyógyszertáraknak, amelyeknek komolyabb nehézségeik vannak.

A kamara korábban már benyújtott egy javaslatcsomagot az akkori Emberi Erőforrások Minisztériumához, mely az egész ország gyógyszerellátásának javítását célozta meg.

Ezek között szerepelt a mozgó fiókgyógyszertárak, a házhoz szállítás és a gyógyszerszobák létrehozása, azonban az akkori minisztérium nem tartott tárgyalást a kamarával ezzel kapcsolatban.

Az új rendelet várhatóan további vitákat fog kiváltani a szakmai körökben, mivel a gyógyszerészeti szakma számára alapvető fontosságú kérdéseket vet fel a gyógyszertárak működésének és a gyógyszerellátás biztonságának szempontjából. (via tudasfaja.com)

Fotó: Pixabay

További érdekességek

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?