Pletykafészek

Megfázás, nátha: mikor kell orvoshoz fordulni

A megfázás az esetek többségében otthon jól kezelhető betegség, azonban mégis előfordulhat, hogy orvosi segítségre van szükség – írja a gyerekszoba.hu.

A megfázást vagy náthát a legnagyobb arányban cseppfertőzéssel terjedő vírusok okozzák. Tünetei közé tartozik az orrfolyás, orrdugulás, de kísérheti köhögés, fejfájás vagy akár láz is. Általában 7-10 nap alatt, spontán gyógyul, azonban bizonyos esetekben olyan szövődményeket okozhat, amelyek akár antibiotikumos kezelést is igényelhetnek. Fontos azonban kihangsúlyozni, hogy a megfázást okozó vírusokra az antibiotikumok hatástalanok, csak akkor lehet rájuk szükség, ha olyan szövődmények lépnek fel, amely során bakteriális felülfertőzés alakul ki.

Otthoni kezelés:

A megfázás csecsemő és kisgyermekkorban általában súlyosabb tüneteket okoz, amelynek oka a még éretlen, fejlődésben lévő immunrendszer, valamit az, hogy sok vírussal akkor találkozik először a szervezet. Nátha esetén a fő feladat mindig a gyermek pihenésének, nyugodt alvásának biztosítása, valamint a kiszáradást megelőző folyamatos folyadékpótlás. Torokfájás esetén a nagyobb gyermekek gargarizálhatnak sós vízzel, valamint a patikákban elérhetőek torokfertőtlenítő tabletták és spray-k is. Gyógyszerre jellemzően csak akkor van szükség, ha a gyermeknek rossz közérzet mellett felszökik a láza vagy fáj a feje. Ekkor indokolt lehet a korának megfelelő láz- és fájdalomcsillapítók használata.

A pangó váladék veszélyei:

A megfázással kapcsolatos szövődményeket általában a légutakban pangó váladék okozza. A nem megfelelően – vagy nem elég gyakran – eltávolított orrváladékban elszaporodhatnak a kórokozó baktériumok, amelyek könnyen arcüreg-, homloküreg- vagy középfülgyulladás, vagy akár mandula-, hörgő-, légcső- és tüdőgyulladást is okozhatnak. Éppen ezért nátha esetén kiemelten fontos a gyermek orrváladékának eltávolítása. A nagyobbak már önállóan is képesek az orrfújásra, azonban a kisebbeknél elengedhetetlen az orrszívás. Bár ez a tevékenység sokszor a szülőket is megviselheti, szem előtt kell tartani, hogy az orrszívás ugyan kellemetlen lehet, de nem okoz fájdalmat. A művelet végén a gyermekek sokkal jobban érzik magukat, újra kapnak levegőt, nyugodtabban alszanak, akadálytalanul tudnak enni-inni, ráadásul segítségével elkerülhetőek a sokszor komoly tünetekkel járó szövődmények.

A szövődmények kockázata csökkenthető!

Nátha esetén orrspray-k használatával sokszor megelőzhető a bakteriális fertőzések kialakulása. Amennyiben az orrot nehéz kifújni vagy kiszívni, segíthetnek azok a tengervizet tartalmazó változatok, amelyek gyermekkorban is biztonságosan alkalmazhatóak. Amellett, hogy fellazítják a váladékot – ami ezáltal sokkal könnyebben kiüríthetővé válik – ásványi sókban és nyomelemekben is gazdagok. Táplálják és nedvesen tartják a sérülékeny nyálkahártyát, ezzel megakadályozva a fájdalmas kirepedéseket. A tengervizes orrspray-k 100%-ban természetesek  és tartósítószermentesek is – ezért a rászokás kockázata nélkül, naponta többször, akár hosszútávon is biztonságosan alkalmazhatóak.

Amennyiben szükség van rá, elérhetőek olyan érösszehúzó, duzzanatcsökkentő és nyálkahártyalohasztó hatású, hatóanyagos orrspray-k is, amelyek segítik az orrdugulás megszüntetését, és váladékcsökkentő hatással is rendelkeznek. Ezeknél a változatoknál azonban kiemelten fontos az orvos által előírt vagy a betegtájékoztatóban szereplő adagolási útmutatót betartása ahhoz, hogy az esetleges rászokást elkerülhessük.

Szükség esetén kérjünk segítséget!

Minden igyekezet ellenére előfordulhat, hogy a náthás gyermek állapota romlani kezd. A láz alapvetően nem jelent súlyos problémát – ez a tünet csupán arra utal, hogy az immunrendszer a testhőmérséklet megemelésével küzd a kórokozók ellen – azonban, ha három hónaposnál fiatalabb csecsemőnél jelentkezik, minden esetben kérjünk orvosi segítséget. Fontos azonban, hogy ha – bármely életkorú gyermeknél – a magas testhőmérséklet mellett egyéb szokatlan tünetek jelentkeznek, például első lázgörcs, fokozott aluszékonyság, elesettség, epilepsziás görcs, nehezített légzés, vagy a láz három napnál tovább tart, szintén forduljunk orvoshoz. Akárcsak abban az esetben, ha állapota gyorsan romlik, vagy ha folyadékpótlása – például gyakori hányás vagy hasmenés mellett – nem biztosítható.

Keressük fel az orvost, ha a gyermeknél fülfájás alakul ki, amire a legkisebbeknél abból lehet következtetni, ha a baba gyakran a füléhez kapkod, sokat sírt és nehezen tud aludni. Nagyobb gyermekeknél jellemző lehet a homlok- és arcüreggyulladás is, amelyre például a fejfájás, illetve a sárgás-zöldszínű, tapadós orrváladék hívhatja fel a figyelmet. Sürgős ellátást igényel, ha a gyermek bőre kékes-lilássá válik, fokozódik a köhögése, nehezített légzése vagy ha a levegővétel során bordaközi és nyaki behúzódások láthatóak. Ha a gyermekorvos nem elérhető, ne várjunk, forduljunk az ügyelethez! (via gyerekszoba.hu)

Fotó: Pixabay

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük