Külpol

Már a héten megkezdheti működését a Ciprus és a Gázai övezet közötti tengeri humanitárius korridor

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pénteken kijelentette, hogy várhatóan a hétvégén megkezdi működését a Ciprus és a Gázai övezet közötti humanitárius folyosó, amelyen keresztül segélyszállítmányokat juttatnak el a palesztin rászorulóknak.

Ciprusi sajtótájékoztatóján von der Leyen elmondta, hogy egy jótékonysági csoport által gyűjtött és az Egyesült Arab Emírségek által támogatott segélyprojekt első hajója akár már pénteken elindulhat a lárnakai kikötőből, a tengeri folyosó megnyitására szombaton vagy vasárnap kerülhet sor.

„A ciprusi tengeri folyosót az Európai Unióval, az Egyesült Arab Emírségekkel és az Egyesült Államokkal közösen indítjuk el, az első hajó – egy jótékonysági csoport által gyűjtött élelmiszerrel a rakterében – a hétvégén, szombaton vagy vasárnap indulhat útnak” – mondta Ursula von der Leyen.

Nikosz Hrisztodulidesz ciprusi elnök azt mondta az AP hírügynökségnek, hogy a segélyszállítmánnyal megrakott első hajó, az Open Arms várhatóan szombaton indul el Lárnaka kikötőjéből a Gázai övezetbe.

Ursula von der Leyden szerint a legnagyobb kihívást a segélyeknek a rászorulókhoz történő eljuttatása jelenti. „Tisztában vagyunk a Gázai övezet szárazföldi határain fennálló nehézségekkel, legyen szó a rafahi határátkelőről vagy a jordániai közúti folyosóról, ezért szükséges egy tengeri misszió elindítása” – mutatott rá.

Fotó: AFP/Jean-Christophe Verhaegen

Vélemény, hozzászólás?