Külpol

Putyin rávetette magát Harkivra

Az orosz erők szerdán csapást mértek a dél-ukrajnai Herszonra, ahol eltaláltak egy hivatali épületet a megyeszékhely központjában – közölte Olekszandr Prokugyin, a megye kormányzója a Telegramon. A régióban, Beriszlav környékén lévő Mihajlivka falura kamikaze drónnal mértek csapást az oroszok. A támadás következtében egy helybeli idős nő életét vesztette.

  • Oleh Szinyehubov, a keleti Harkiv megye kormányzója a Telegramon arról tájékoztatott, hogy a délután folyamán az orosz erők csapást mértek a megyeszékhely, Harkiv sűrűn lakott területére. Ihor Terehov, a város polgármestere közölte, hogy az eddigi információk szerint a támadás következtében egy helyi lakos életét vesztette és 16-an sérültek meg, köztük négy gyermek. Súlyos károk keletkeztek több ötszintes lakóépületben és megrongálódott a sürgősségi sebészeti klinika épülete is. Szinyehubov korábban a Telegramon arról írt, hogy az elmúlt nap során az orosz erők mintegy 15 települést támadtak a régióban tüzérséggel, és Sahid drónokkal, aminek következtében házak rongálódtak meg, és legalább három lakos megsérült.
  • Az ukrán légierő jelentése szerint az éjjel Ukrajnát támadó 13 orosz csapásmérő drónból tízet megsemmisítettek.
  • Az ukrán vezérkar reggel harctéri helyzetjelentésében azt írta, hogy az orosz megszállók a fronton hét irányban támadták meg a védők állásait, a legaktívabban Donyeck megyében, Novopavlivka térségében. Az elmúlt nap folyamán 67 katonai összecsapás volt az ukrán és az orosz csapatok között. A vezérkar legfrissebb összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége hozzávetőleg 439 ezer fölé emelkedett. Az ukrán erők megsemmisítettek egyebek mellett 11 orosz harckocsit, 27 tüzérségi és egy légvédelmi rendszert, valamint 25 drónt.
  • Az ukrán védelmi minisztérium sajtószolgálata arról számolt be, hogy a védelmi beszerzési ügynökség további négyezer drónt vásárol az ukrán fegyveres erők számára, amire pályázatot írtak ki. A tárca hozzáfűzte, hogy ez ötöde annak a húszezer drónnak, amelyet az ügynökség keretmegállapodások alapján tervez megvásárolni a közeljövőben, és e mennyiségek növekedésének lehetősége sem zárható ki.
  • Andrij Kulcsickij, a Kijevi Igazságügyi Szakértői Tudományos Kutatóintézet (KNDISZE) katonai kutatólaboratóriumának vezetője közölte a Szuszpilne közszolgálati televízióval, hogy a vizsgálatuk eredménye szerint a Cirkon típusú rakéták – amelyekkel Oroszország február 7-én és március 25-én csapást mért Kijevre – pontatlanok, nem oda repültek, ahová irányították őket. “Ez a rakéta nem teljesíti a harci küldetését. A hiper-szuper jellemzői puszta szavak, valójában a rakéta harci felhasználásához még hosszú utat kell megtenni, mert mostani formájában alkalmatlan. Nem oda repül, ahova kell, nem teljesíti azt, amire tervezték” – fejtette ki a szakértő. A Cirkon egy orosz fejlesztésű, nagy hatótávolságú hiperszonikus rakéta, amelynek lőtávolsága 350-500 kilométer. Kulcsiszkij elmondása aszerint robbanófeje legfeljebb negyven kilogramm robbanóanyagot tartalmaz.
  • Dánia 19 F-16-ost adományoz Ukrajnának, és a dán kormány most pedig úgy döntött, hogy 24 darab F-16-os vadászgépet ad el Argentínának. Ezért nagyon örülök, hogy a mai napon közös szándéknyilatkozatot írtunk alá az adásvétel lezárására” – mondta a dán védelmi miniszter.
  • A brit légierő hat vadászgépe érkezett négy hónapos járőrszolgálatra Romániába – tudatta szerdán a román védelmi minisztérium. A Royal Air Force (RAF) Eurofighter Typhoon típusú brit harci repülőgépei hétfőn szálltak le a Fekete-tenger partvidékén lévő Mihail Kogalniceanu katonai támaszponton. A 200 katonából – pilótákból és műszaki személyzetből – álló brit különítmény NATO-parancsnokság alatt végez majd megerősített járőrszolgálatot a NATO keleti szárnyának légterében. A RAF vadászgépei korábban beütemezett küldetésre érkeztek Romániába és – a 2017-es, 2018-as, 2021-es és a 2022-es misszió után – immár ötödször vesznek részt a román légierő gépeivel közös műveletekben Romániában. A közös légtérvédelmi járőrszolgálat a reagáló és elrettentő képesség növelését, a román és a szövetséges légierők együttműködésének erősítését szolgálja – írta közösségi oldalán a bukaresti védelmi tárca. (via privatbankar.hu)

Fotó: MTI

 

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények