Kultúra

Ma adják át az Oscar-díjakat Los Angelesben

Ma este adják át az amerikai filmakadémia díjait a Los Angeles-i Dolby Színházban. Az Oscar-jelöltek között van Mihalek Zsuzsa, a Szegény párák című film díszletberendezője is a legjobb produkciós tervezés kategóriában.

A Magyarországon forgatott Szegény párák a legjobb film Oscarjáért is versenyben van az American Fiction, a Barbie, az Egy zuhanás anatómiája, az Előző életek, az Érdekvédelmi terület, a Maestro, a Megfojtott virágok, az Oppenheimer és a Téli szünet című produkciókkal együtt.

A legtöbb, 13 jelölést a Christopher Nolan rendezésében készült Oppenheimer kapta az amerikai filmakadémiától. Az atombomba atyjaként is emlegetett elméleti fizikusról szóló életrajzi dráma címszereplője, Cillian Murphy és mellékszereplője, Robert Downey Jr. a színészi kategóriákban nyerhet díjat, Nolan pedig a rendezői mezőny favoritja.

Idén az Oscarra jelölt rendezők között egy nő szerepel, Justine Triet, az Egy zuhanás anatómiájának francia alkotója. A kategóriában még Martin Scorsese (Megfojtott virágok), Jórgosz Lánthimosz (Szegény párák) és Jonathan Glazer (Érdekvédelmi terület) kaphat Oscart.

A brit Glazer filmje, amelyet Steven Spielberg az 1993-ban készült Schindler listája óta a legjobb holokausztdrámának nevezett, a nemzetközi film díjára is esélyes. Ebben a mezőnyben az olasz Io Capitano, Wim Wenders Japánban forgatott Tökéletes napok című filmje, valamint A hó társadalma című spanyol és A tanári szoba című német film indul az Oscarért.

A 96. Oscar-díjátadó ceremónia házigazdája az Emmy-díjas Jimmy Kimmel lesz, aki már negyedszer szórakoztatja a gála közönségét. Az élő közvetítést több mint 200 ország és térség közönsége láthatja, a magyar nézők a Disney+ steramingszolgáltató programjában hétfőn hajnalban.

Fotó: Pixabay