Belföld

Lesújtó a magyar valóság: A mindennapi élet egyre drágább, a reáljövedelem pedig egyre csökken

A KSH legfrissebb inflációs adata szerint 7,9 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest, ez azt jelenti, hogy az árak változatlanul növekednek, csak a növekedés mértéke csökkent – tájékoztatta a Közbeszédet Korózs Lajos, az MSZP alelnöke.

Az MSZP-s politikus szerint az inflációs érzékelés és várakozás jóval magasabb, mint amit a Központi Statisztikai Hivatal mér. A szakpolitikus közölte, hogy az európai módszertani standardok szerint vizsgál a KSH, szakmai szempontoknak és elvárásoknak megfelelően, ugyanakkor, ha már a KSH szakembereinek is magyarázni kell, hogy minek köszönhetőek ezek a mért adatok, az nem vet jó fényt az adatsorokra.

Korózs szerint az átlagemberek úgy érzékelik, hogy a mindennapi élet egyre drágább, hiszen az alapvető megélhetési költségek növekednek igazán. Elmondta, hogy az idei évben volt olyan hónap, amikor 20 százalékot veszített az emberek fizetése a vásárlóértékéből.

Hozzátette, hogy az elmúlt napokban a kiskereskedelmi forgalomról is publikált adatokat a KSH, amiből kiderült: hónapról-hónapra csökken a kiskereskedelmi forgalom, ami nem meglepő, hiszen az embereknek nincs pénze. Az adatsorokból látszik, hogy 6,5 százalékos csökkenés ment végbe a kiskereskedelmi forgalomban.

Közlése szerint az élelmiszerboltokban közel 2 százalékos csökkenésről beszélhetünk, a nem élelmiszerboltok esetén a visszaesés mértéke meghaladta az 5 százalékot, a gépjármű-üzemanyagokat tekintve pedig a forgalom csökkenése meghaladta a 21 százalékot is. Egyedül a gyógyszerek esetében mutatnak növekedést az adatok, ami az évszakkal járó megnövekedett megbetegedéseknek is köszönhető – közölte Korózs Lajos.

Címlapkép: Pixabay

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük