Belföld

Kunhalmi Ágnes is tárgyalt Pham Minh Chinh vietnámi miniszterelnökkel

Az elmúlt napokban hazánkba látogatott a délkelet-ázsiai ország miniszterelnöke. A vietnámi miniszterelnök, Pham Minh Chinh amellett, hogy a magyar kormánnyal folytatott tárgyalásokat, megbeszélésre hívta az MSZP-t is, így tárgyalt Kunhalmi Ágnes társelnökkel. A delegáció tagja volt Dr. Hiller István, az MSZP Választmányának elnöke, valamint Harangozó Gábor, a párt alelnöke, egyben külügyi titkára is.

Az MSZP kapcsolata nagyon régre nyúlik vissza Vietnámmal és annak kormányzó pártjával. Az MSZP a NATO és az európai uniós csatlakozás mellett már kormányon kapcsolatokat épített ki Vietnámmal, illetve más, az euroatlanti-térségen túl lévő országokkal.

A mostani találkozó célja többek között a hosszú évtizedekre visszanyúló kapcsolat újbóli megerősítése, valamint a két ország közötti viszony további ápolása, fejlesztése volt.

Pham Minh Chinh kifejtette azon kérését, hogy támogassuk a hazánkban élő vietnámi kisebbség azon szándékát, hogy nemzeti kisebbségi státuszt kapjanak Magyarországon.

Szó esett még a két ország gazdasági és kereskedelmi kapcsolatairól, az ipari, fejlesztési lehetőségekről, melyeket kölcsönösen tud biztosítani egymásnak a két ország. Fontos, hogy jól és egymás szabályainak tiszteletben tartásával legyenek kihasználva a lehetőségek. Mindemellett a kulturális és oktatási kapcsolatok megerősítéséről, a tudományos lehetőségek fejlesztéséről esett szó. A két fél a későbbiekben az alacsonyabb szintű kétoldalú találkozókon is mélyebben fogja megvitatni ezeket.

Az MSZP szerint Magyarország számára fontos, hogy a globális térben minél több kétoldalú, Magyarországnak előnyös gazdasági kapcsolatok alakuljanak ki, éppen ezért indítottuk el már kormányzásunk idején a nyugati és az európai uniós integráció mellett a vietnámi és más keleti kapcsolatok kiépítését is.

Vietnám esetében azt is látni kell, hogy tagja az ASEAN délkelet-ázsiai gazdasági közösségnek, amely összességében az Egyesült Államok negyedik legnagyobb külgazdasági partnere. Ebbe a közösségbe különböző társadalmi és politikai rendszerű államok tartoznak, melyek a közöttük levő eltérések és egykori politikai ellentétek ellenére szorosan együttműködnek a globális gazdasági térben.

Fontosnak tartjuk leszögezni, hogy Magyarország csak akkor tudja kiaknázni az EU-n és az euroatlanti-térségen túli gazdasági kapcsolatokat, ha Magyarország stabil és erős tagja az Európai Uniónak. Pont ebben látjuk a legnagyobb problémát ma a kormányzat részéről, hogy az Orbán-kormány élesen szembekerült a Nyugattal és az Európai Unióval. Az uniós források késve érkeznek, sőt, jelentős részük be van fagyasztva, valamint a kormány mostani magatartásával hozzájárul a többsebességes Európai Unió kialakulásához, ez pedig a szövetségen belül perifériára sodorhatja hazánkat. Az uniós forrásokra nagy szüksége van hazánknak, így az MSZP által korábban kialakított jó nyugati kapcsolatokat helyre kellene állítani.

A miniszterelnök úr szeretné elmélyíteni kapcsolatát az MSZP-vel, ezért meghívta a párt vezetőit egy vietnami látogatásra.

Szerző: Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke

Fotó: MSZP

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük