Belpol

Kunhalmi Ágnes: Gyökeres változásra van szükség az Orbán-kormány oktatáspolitikájában

Kunhalmi Ágnes országgyűlési képviselő, az MSZP társelnöke Facebook bejegyzésében arra hívta fel a figyelmet, hogy amennyiben a kormány nem változtat gyökeresen oktatáspolitikáján, akkor az elmúlt 13 év színvonalesése tovább fog folytatódni.

Bejegyzésében kitér arra is, ahhoz, hogy a pedagógusképzést megkezdőknek ne csak a 22,9%-a legyen ténylegesen friss diplomás pedagógus, a kormánynak abba kellene hagynia a tanárok megalázását.

Kunhalmi úgy fogalmazott, hogy a közoktatásban dolgozók elismerése és támogatása elengedhetetlen a pálya vonzóvá tételéhez, ezeket pedig a magasabb bérek, a nagyobb önrendelkezés, a szakszervezetek komolyan vétele, az iskolák demokratikus működése, a megreformált tananyag, kisebb munkateher, végső soron a közoktatási rendszer teljes korszerűsítése jelentené.

Az MSZP társelnöke elmondta, hogy ehhez képest a tanárok kiszolgáltatottsága egyre nő; megalázó például a Belügyminisztérium tervezete, amely alapján a tankerületek vezetői politikai alapon vonhatnak meg fizetést a szerintük rosszul teljesítő tanároktól. Hozzátette, ha 2025-től valóban életbe lép ez a minden szakmai alapot nélkülöző minősítési rendszer, úgy félő, hogy a pedagógushiány meredeken tovább fog emelkedni.

Az oktatás szabadsága továbbra is vágyálom, a pedagógusok fizetésének pedig továbbra sem a nemzeti költségvetés az alapja – fogalmazott.

Címlapkép: Kunhalmi Ágnes/Facebook-felvétel

Toók László Flórián

Toók László Flórián újságíró, a Közbeszéd alapító-főszerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük