Vélemény

Köves Slomó: A közösség és az ima ereje segít

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbijának e heti gondolatai, s üzenete.

A hit és a közösség fenntartó ereje, melyek emberi kondíciónk fundamentumai, békeidőben is támaszunkul szolgálnak, biztosítanak minket helyünkről, értékünkről, feladatunkról egymásért, felelősségünkről önmagunkért. Most, a legnehezebb napokon is forduljunk közösségeinkhez, imádkozzunk az Örökkévalóhoz és Izrael népéért, legyünk bizalommal egymás iránt, hiszen az összetartás ilyen időkben bír a legnagyobb erővel.

Az EMIH biztonsági kabinetjében a Tett és Védelem Alapítvány, az EMIH biztonsági szolgálata, a Shomer, izraeli biztonsági szakemberek és a közösség vezetése folyamatosan elemzi a helyzetet, információkat gyűjt, döntéseket hoz, és a szokásosnál is szorosabb kapcsolatot tart a rendvédelmi szervekkel és a terrorelhárítással. Zsinagógáink és intézményeink védelmét megerősítettük, mindenhol jelen vannak fegyveres védelmet biztosító őrök, a rendőrség és a terrorelhárítás civil ruhás felderítői. Megnyugtató, hogy a mára hirdetett terrorpárti tüntetést sem engedélyezték.

Jelenleg Magyarországon, hála Istennek, a fenyegetettség szintje alacsony, a rendvédelmi szervek példamutatóan kezelik a helyzetet. Részleteket nem mondhatok, de eddig megelőzés és felderítés tekintetében is kiváló munkát végeztek. Mindezek dacára a helyzetet komolyan kell kezelnünk, a legkisebb gyanús jelre is oda kell figyelnünk.

Ugyanakkor fontos, hogy ne felejtsük el: ez egy pszichológiai hadviselés. A gyáva gyilkosok azt szeretnék, hogy rettegésben tartsanak bennünket, hogy pánikba essünk. Meg akarnak törni, hogy gyengévé tegyenek, hogy elszakítsanak a közösségeinktől. Nemcsak fizikai értelemben kell megvédeni magunkat, hanem gondoskodnunk kell arról is, hogy lelkileg és mentálisan is védve legyünk. Nem nyerhetnek! És nem is fognak nyerni! Erősek maradunk, és erősítjük egymást!

– vélekedik Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija.

Fotó: zsido.com

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?