Belföld

Komoly fejtörést okoz a kormánypropagandának a lengyel választás eredménye

Láthatóan nem voltak felkészülve Kaczynskiék bukására a kormányközeli valóságban: vereséggel felérő győzelemről számol be a kormánypropaganda, ha egyáltalán ír arról, hogy egyik legfőbb szövetségesünknél megszületett a választások végeredménye.

Kormányváltás jön Lengyelországban: a hivatalos eredmények alapján a jelenleg kormányzó, Jaroslaw Kaczynski (és látszólag Mateusz Morawiecki) vezette PiS nem szerzett többséget, és a vele egy politikai oldalon álló Konföderációval együtt sem lesz elég képviselője egy kormánykoalíció kialakításához, így heteken belül Donald Tusk és a Polgári Koalíció kezdhet tárgyalásokat baloldali partnereivel a hatalomátvételről.

Arról hosszabban értekeztünk, hogy a Kaczynski-korszak vége hatalmas külpolitikai csapás Orbán Viktornak és a nyugati világ populistáinak, most pedig úgy fest, a kormánypropaganda is észlelte, hogy baj van, ugyanis a lengyel választásokból vagy csak mínuszos hírekben, vagy a PiS vereséggel felérő győzelmét hangsúlyozva kommunikálnak.

A köztévé online felületén, a hirado.hu-n kedd délben a pekingi Orbán-Putyin találkozó, a brüsszeli terrortámadás, az izraeli-palesztin háború és az esti magyar-litván meccs uralja a címoldalt, a lengyel választásokról egy szalagcím emlékezik meg, mégpedig így:

Lengyel választás: A kormánypárt kapta a legtöbb szavazatot

Szórakoztató részlet, hogy a cikk egy MTI-hírből íródott, amelynek eredetijében sem írnak egy szót sem arról, hogy Kaczynskiéknek mennie kéne, sőt hangsúlyozzák, hogy Andrzej Duda elnök őket fogja felkérni a kormányalakításra.

A Magyar Nemzet „keserédes győzelemről” ír és külön elemzést csatol hozzá „Ezek a kampányhibák vezethetnek végül Tusk győzelméhez” címmel – jóllehet, alatta több headline virít a PiS sikeréről.

A Mandiner címlapján hiába keressük a beszámolókat, csak az alábbi címet látni: „Tapsikol” és „táncizik” a magyar ellenzék a lengyel választás eredménye miatt, pedig annyira nem kellene.

Az Origó címlapjának tetején a brüsszeli terrortámadással kapcsolatos xenofób vezető anyag és a „Brutálisan szexi a botrányba keveredett olasz sztárfocista almamellű barátnője” cikkek terelik a figyelmet a lengyel eredményről, olyannyira, hogy a választásokról mindössze egy miniatűr cím található (Itt vannak a friss adatok a lengyel választásokról). Ahhoz, hogy valaki megtalálja, a cikk írásakor több mint száz cikkcímen kell továbbgörgetni, ezekből pedig nyolc szól női testrészekről.

A Világgazdaság kacifántosan állt a sztorihoz: Lengyel választás: itt a végeredmény – tévedett az exit poll címmel közöltek anyagot, amelyben szintén nem írtak a kormányváltásról, noha az exit pollok és a végeredmény is pontosan erre mutatott.

A Tények.hu címlapján nincs egy szó sem a lengyel választásokról. A HírTV-n sincs szó a végeredményről, hétfő esti adásrészlet van, amelyben az Alapjogokért Központ embere jut arra a következtetésre, hogy a jobboldal nyert és felfedezi Soros Györgyöt Donald Tusk mögött. A Bors-Ripost-Metropol háromszögben is elveszett az eredmény, a Magyar Hírlapnál sincs nyoma, de azért született egy beszélgetés arról, hogy „Egy Tusk-vezette lengyel kormány úgy támogatná Ukrajnát, ahogy azt Washington szeretné” – elfeledkezve arról az apróságról, hogy Kaczynskiék is Ukrajna legfontosabb szövetségesei voltak. (via hvg.hu)

Fotó: MTI/Kovács Tamás/MTI

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?