Belföld

Kiszivárgott levél: Orbán így próbál jó pontot szerezni Putyinnál – de meddig tűri még ezt a Nyugat?

Orbán Viktor szerint nem megalapozott az a várakozás, hogy az EU-s vezetők a jövő heti csúcson beleegyeznek abba, hogy meg lehet kezdeni a tárgyalásokat – írja a hvg.hu.

A Bloomberg hozzájutott ahhoz a hétfői keltezésű levélhez, amelyet Orbán Viktor küldött Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének az állam- és kormányfőket tömörítő testület jövő heti csúcstalálkozója előtt, és amelyben a magyar miniszterelnök azt javasolja, hogy a napirendi pontok közé se vegyék fel Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak kérdését.

A levél szerint a várakozás az, hogy ezen a találkozón az EU meg tud és meg kell, hogy állapodjon arról, elindítja-e a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával. “Az előkészületek jelenlegi politikai és technikai szintjén ez várakozás nem megalapozott” – írja Orbán.

A Bloomberg látta a jövő heti csúcs zárónyilatkozatának tervezetét, ezek alapján úgy tűnik, a cél az, hogy az EU-s vezetők megállapodjanak arról, hogy megnyitják a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával.

A Bizottság azt javasolja, hogy az EU hivatalosan akkor nyissa meg a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával, ha az számos reformot teljesített. Orbán azt írja levelében, hogy a Bizottság javaslata a bővítési politika mint “objektív és meritokratikus eszköz” végét jelentené. (via hvg.hu)

Címlapkép: Facebook/Orbán Viktor

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?