Belpol

Itt a nagy bejelentés: létrejött a DK, MSZP, Párbeszéd szociáldemokrata-zöld szövetség

„A Demokratikus Koalíció, a Magyar Szocialista párt és a Párbeszéd – ZÖLDEK hosszútávú, stratégiai megállapodást kötöttek. A cél legyőzni Orbán rendszerét, és szociáldemokrata-zöld kormányzással kivezetni az országot ebből a mély válságból” – jelentette be Dobrev Klára a három párt közös sajtótájékoztatóján.

Dobrev Klára szerint az Orbán-kormány több fronton is megbukott. Elvesztette az irányítást az ország mindennapi élete felett, összeomlott a hitelessége itthon és külföldön, a pedofilválság pedig nyilvánvalóvá tette a romlottságát. Az elmúlt napok eseményei bebizonyították, hogy a magyar embereket nem védi meg már a magyar állam, a rendőrség, ügyészség a gonosztól, csak a NER rendszerének milliárdosait és kiszolgálóit.

Dobrev Klára arról beszélt, hogy a Fidesz mellett az ellenzéki oldal is kezd szétesni, szétforgácsolódni, miután soha ennyi ellenzéki párt nem indult a választáson. Erre kívánnak megoldást adni a hárompárti szövetséggel.

„Adott a DK közössége, amely mára több mint egymillió ellenzéki polgár politikai otthona, egyben a legnagyobb ellenzéki erő a magyar vidéken. Adott a Magyar Szocialista Párt mind a mai napig jelentős szervezeti ereje, rutinja és számos helyi politikusa és polgármestere. Adott a Párbeszéd klímavédelemben bizonyított tudása és tapasztalata. Valamint, Karácsony Gergely vezetésével adott a budapestiek támogatása is, hogy az ország minden pontján, a fővárostól a falvakig a szociáldemokraták és zöldek jelentsék a kormány alternatíváját” – magyarázta Dobrev Klára.

Kiemelte, hogy a szövetség nem csak június 9-nek szól. Arra készülnek, hogy a hétköznapokat is együtt fogják folytatni, összeállnak közös EP és budapesti listára, majd közös miniszterelnök-jelöltet is állítanak.

„Mert itt mi közösen hiszünk abban, hogy ebből a mély válságból egy szociáldemokrata-zöld kormány fogja tudni kivezetni az országot” – zárta beszédét.

Ezután Karácsony Gergely vette át a szót. „Mikor megalakult az új fővárosi vezetés, az volt a feladatom, hogy ezt a köztársaságpárti koalíciót végigvigyem az elkövetkező években, és megerősödve újra a választók bizalmát kérjük” – kezdte. Hozzátette, hogy nagyon büszke mindarra, amit véghezvittek, és ez a mostani szövetség is arról szól, hogy a politika szolgálat legyen, ne uralkodás.

Budapesten egy új választási rendszert alkotott a Fidesz, hogy zavart keltsenek az ellenzéki sorokban, folytatta Karácsony Gergely. A hárompárti szövetség ezért közös listát fog állítani, amely egy méltányos és korrekt együttműködést fog megalapozni a következő ciklusra, mint a fővárosi politika vezető ereje, mondta.

„Két dolgot kell nagyon komolyan vennünk: az egyik, hogy az együttműködésnek nincs alternatívája. Bárki bármit mond, az együttműködés az, ami felerősíti a változást akaró emberek hangját annyira, hogy még az Orbán-rezsim hangjánál is hangosabb legyen. De van egy másik dolog is, amit komolyan kell vennünk: mégpedig az, hogy világos alternatívát kell ajánlanunk. Nem elég azt mondani, hogy nem akarjuk az Orbán-rezsimet. El kell mondanunk, hogy mit akarunk helyette” – magyarázta Karácsony Gergely. Elmondta, hogy ezért hozták létre a szociáldemokraták és zöldek a hosszútávú együttműködés alapjait.

Kunhalmi Ágnes ezután az együttműködés fontosságáról beszélt a sajtótájékoztatón. „Az együttműködésnek nincs alternatívája. Sem 2024-ben, sem 2026-ban. Azok a felek, akik ma összeállnak, azok a szavazók akaratát testesítik meg. Most már van hova szavazni. A szavazók 80 százaléka tudja és érti, hogy ezt az autoriter, szélsőjobboldal felé egyre inkább nyitott rendszert csak egy stabil, széles alapokon nyugvó koalíció tudja visszaszorítani 2024-ben, majd legyőzni 2026-ban. A magyar szociáldemokrata-zöld lista Európában az egyik legerősebb ilyen szövetség lesz” – mondta.

Címlapkép: DK Sajtóiroda 

Toók László Flórián

Toók László Flórián újságíró, a Közbeszéd alapító-főszerkesztője.