Pletykafészek

Így készül az elronthatatlan piskóta: a cukrászok biztos receptje, ami mindig sikerül

Kevés sütemény van, amely annyi csalódást tud okozni, mint a piskóta. Összeesik, gumis marad, száraz lesz vagy egyszerűen nem nő meg. A jó hír az, hogy a piskóta nem kényes, csak pontos arányokat és néhány alapelvet igényel. A cukrászdákban éppen ezért évtizedek óta ugyanazt a biztos módszert használják, amely szinte kizárja a hibázás lehetőségét. Ez az elronthatatlan piskóta nem igényel sütőport, különleges eszközöket vagy trükköket. Ha betartod a lépéseket, könnyű, levegős és rugalmas tésztát kapsz, amely tortához, szelethez vagy roládhoz is tökéletes.

Hozzávalók (26 cm-es tortaformához)

  • 6 db friss tojás

  • 6 evőkanál kristálycukor

  • 6 evőkanál finomliszt

  • 1 csipet só

  • 1 teáskanál vaníliás cukor (elhagyható)

  • kevés vaj és liszt a forma előkészítéséhez

Elkészítés lépésről lépésre

  1. Előkészítés
    A sütőt előmelegítjük 170 °C-ra. A tortaformát kivajazzuk és lisztezzük, vagy sütőpapírral béleljük. Ez fontos, mert a piskótát sütés után azonnal ki kell tudni venni.

  2. Tojások szétválasztása
    A tojásokat különválasztjuk. A fehérjéhez hozzáadjuk a csipet sót, majd kemény habbá verjük. Akkor jó, ha a hab nem mozdul meg, amikor megfordítjuk a tálat.

  3. Cukros tojássárgája
    A tojássárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral világosra, habosra keverjük. Ez adja meg a piskóta könnyű szerkezetének alapját.

  4. Hab és liszt hozzáadása
    A tojásfehérjehab felét óvatos mozdulatokkal a sárgájához forgatjuk. Ezután beleszitáljuk a lisztet, majd végül hozzáadjuk a maradék habot. Nem keverjük, hanem lazán forgatjuk, hogy a levegő benne maradjon.

  5. Sütés
    A masszát a formába simítjuk, és azonnal a sütőbe tesszük. 35–40 percig sütjük, sütés közben nem nyitjuk ki a sütő ajtaját. Tűpróbával ellenőrizzük.

  6. Hűtés
    A kész piskótát pár perc pihenés után kivesszük a formából, és rácson hagyjuk teljesen kihűlni. Így nem esik össze.

Miért elronthatatlan ez a piskóta?

  • Nincs benne sütőpor, így nem tud összeesni

  • Az arányok egyszerűek és könnyen megjegyezhetők

  • A fehérjehab biztosítja a levegősséget

  • A lassú, egyenletes sütés megőrzi a szerkezetet

Az elronthatatlan piskóta valóban nem mítosz, hanem technika kérdése. Ha egyszer elsajátítod ezt a módszert, többé nem kell aggódnod torták, szeletek vagy ünnepi desszertek előtt. Ez az a biztos alaprecept, amelyre a házi konyhák és a cukrászok is nyugodtan építenek, és ami minden alkalommal sikerélményt ad.

Címlapkép: Facebook

Olvassa a Közbeszéd cikkeit a Facebookon és a Google hírei között is!

Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük