Pletykafészek

Így készíts házi fánkot lépésről lépésre – puha, illatos, ahogy a nagyi csinálta

A fánk a magyar konyha egyik igazi ünnepi finomsága, ami különösen farsang idején kerül az asztalra. Puha, illatos, enyhén édes tészta, amit forró olajban sütünk aranybarnára, majd cukorba hempergetünk. A házi készítésű fánk mindig különleges élményt nyújt, és otthon is könnyen elkészíthető.

Hozzávalók (kb. 20 fánkhoz)

  • 500 g finomliszt

  • 50 g cukor

  • 2,5 dl tej

  • 50 g vaj

  • 2 tojássárgája

  • 1 csomag szárított élesztő (vagy 25 g friss élesztő)

  • csipet só

  • reszelt citromhéj (opcionális)

  • olaj a sütéshez

  • porcukor a szóráshoz

Elkészítés

  1. Élesztő felfuttatása: A langyos tejben keverd el a cukor felét és az élesztőt. Hagyd állni 10-15 percig, amíg buborékos lesz.

  2. Tészta összeállítása: A lisztet, a sót, a tojássárgákat, a maradék cukrot, a puha vajat és a citromhéjat tedd egy nagy tálba. Add hozzá a felfuttatott élesztőt, majd gyúrd sima, rugalmas tésztává.

  3. Kelesztés: Tedd a tésztát egy enyhén lisztezett tálba, takard le egy konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg duplájára nő.

  4. Formázás: Lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát kb. 1-1,5 cm vastagra. Szaggass belőle kis korongokat, majd a közepüket lyukaszd ki kisebb szaggatóval vagy pohárral.

  5. Sütés: Egy mélyebb serpenyőben hevíts olajat. Süsd a fánkokat közepes lángon mindkét oldalukon aranybarnára.

  6. Tálalás: Szedd papírtörlőre a kisült fánkokat, hogy a felesleges olajat felszívja, majd porcukorral szórd meg.

A házi fánk a legjobb még frissen, langyosan, egy csésze teával vagy kakaóval tálalva. Bár készítése egy kicsit időigényes, a végeredmény minden fáradságot megér: kívül ropogós, belül puha, édes finomság, ami családot és barátokat egyaránt elvarázsol.

Címlapkép: Pixabay

Olvassa a Közbeszéd cikkeit a Facebookon és a Google hírei között is!

Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük