Így készíts házi fánkot lépésről lépésre – puha, illatos, ahogy a nagyi csinálta
A fánk a magyar konyha egyik igazi ünnepi finomsága, ami különösen farsang idején kerül az asztalra. Puha, illatos, enyhén édes tészta, amit forró olajban sütünk aranybarnára, majd cukorba hempergetünk. A házi készítésű fánk mindig különleges élményt nyújt, és otthon is könnyen elkészíthető.
Hozzávalók (kb. 20 fánkhoz)
-
500 g finomliszt
-
50 g cukor
-
2,5 dl tej
-
50 g vaj
-
2 tojássárgája
-
1 csomag szárított élesztő (vagy 25 g friss élesztő)
-
csipet só
-
reszelt citromhéj (opcionális)
-
olaj a sütéshez
-
porcukor a szóráshoz
Elkészítés
-
Élesztő felfuttatása: A langyos tejben keverd el a cukor felét és az élesztőt. Hagyd állni 10-15 percig, amíg buborékos lesz.
-
Tészta összeállítása: A lisztet, a sót, a tojássárgákat, a maradék cukrot, a puha vajat és a citromhéjat tedd egy nagy tálba. Add hozzá a felfuttatott élesztőt, majd gyúrd sima, rugalmas tésztává.
-
Kelesztés: Tedd a tésztát egy enyhén lisztezett tálba, takard le egy konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg duplájára nő.
-
Formázás: Lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát kb. 1-1,5 cm vastagra. Szaggass belőle kis korongokat, majd a közepüket lyukaszd ki kisebb szaggatóval vagy pohárral.
-
Sütés: Egy mélyebb serpenyőben hevíts olajat. Süsd a fánkokat közepes lángon mindkét oldalukon aranybarnára.
-
Tálalás: Szedd papírtörlőre a kisült fánkokat, hogy a felesleges olajat felszívja, majd porcukorral szórd meg.
A házi fánk a legjobb még frissen, langyosan, egy csésze teával vagy kakaóval tálalva. Bár készítése egy kicsit időigényes, a végeredmény minden fáradságot megér: kívül ropogós, belül puha, édes finomság, ami családot és barátokat egyaránt elvarázsol.
Címlapkép: Pixabay
Olvassa a Közbeszéd cikkeit a Facebookon és a Google hírei között is!
Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!