Pletykafészek

Hoztunk 5 matek példát: ha 4-et megoldasz, átlag feletti az intelligenciád

Egy kis számolás, egy kis logika, egy kis affinitás a részletekre. Lehet, hogy neked meg sem kottyannak ezek a feladatok, de meglepődnél, milyen sokakon kifognak – írja a bien.hu.

Te hányat tudsz megoldani közülük? Vigyázz, mert sokszor nem egy két oldalon keresztül levezetett egyenlet, hanem egy kevés józan paraszti ész vezet el a megoldáshoz.

1. Pisti este 8-kor ment aludni. Reggel 9-kor akart kelni, ezért ekkor beállította a vekkerét 9-re. Hány órát aludt összesen Pisti?

A megoldás: Csak egyet! Ha az okostelefonján, vagy akár a digitális ébresztőórán állította be a délelőtt 9-et, akkor bőven volt ideje kipihenni magát, de a vekker bizony nem tesz különbséget a délelőtt és a délután között, ezért ha este 8-kor Pisti 9-re állította a csörgőt, akkor egy óra múlva – vagyis este 9-kor – már ébredt is a berregésre.

2. Egy vonat A-ból B-be 1 óra 20 perc alatt teszi meg az utat, visszafelé, B-ből A-ba viszont 80 perc alatt.

A megoldás: Talán kevesebb helyen áll meg, gyorsabb sebességgel haladhat, vagy szabad előtte a vágány? Bármelyik előfordulhatna, de ez a vonat ugyanazon az útvonalon és ugyanolyan tempóban halad – éppen ezért ugyanannyi is a menetideje mindkét irányba, hiszen 1 óra 20 perc az 60+20, azaz 80 perc, mindkét irányba ugyanannyi ideig tartott az út.

3. 7 hónap 31 napos, 4 hónap 30 napos, de hány hónapban van 28 nap?

A megoldás: Most legalább egy pillanatra biztosan eszedbe jutott a február, lehet, hogy a gondolataid hátsó szegletében még a szökőévekről is megjelent valami, de akkor válaszoltál helyesen, ha nem hagytad, hogy itt megálljon a tudományod, és nem 1, hanem 12 volt a válaszod. A kérdés ugyanis nem úgy hangzik, hogy melyik hónap 28 napos, hanem hogy melyik hónapban van 28 nap –márpedig 28 nap a 28 (szökőévente 29) napos februárban, de az összes többi hónapban is van, hiszen a 28 kisebb mint a 31 és a 30.

4. Egy egy literes kannában 6 dl víz van. Hozzáöntesz még 6 dl-t, hány dl víz lesz így a kannában?

A megoldás: 6+6 az 12, ha ennyi lenne a matek, akkor ezzel meg is lennénk, de ahogy kétszer kettő néha öt, úgy itt is végül 10 lesz a megoldás – a kanna ugyanis 1 literes, azaz 10 dl-es. Már volt benne 6 dl víz, így hiába öntünk hozzá még 6-ot, ha csak négynek van hely, a többi mellé fog folyni. A kanna tele lesz, de az akkor is csak 10 dl vizet jelent.

5. Egy fán 16 veréb van. Egyet lelőnek. Hány veréb marad a fán?

A megoldás: A fa alatt minden bizonnyal egy pórul járt szegény marad, de a fán? 16-ból 1 az 15, na de a verebeknek ennél több eszük van, és a zajra bizonyosan elmenekültek, így aztán nem maradt az ágon egy sem. Maradjunk azonban inkább abban, hogy ez egy elméleti probléma volt, és akár tudtad a megoldást, akár nem, ne próbáld ki a gyakorlatban, és hagyd békén a verebeket! (via bien.hu)

Fotó: Pixabay

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?