Belföld

Hoppá! Már a fideszesek is kezdenek kiábrándulni a nemzeti konzultációból

A legtöbb magyar egyáltalán nem hisz a nemzeti konzultáció eredményének.

A kormány újabb nemzeti konzultációt vezényelt le, ami enyhén szólva sem lett sikeres. A Népszava a Publicus Intézetet kérte fel, hogy mérje fel, miként vélekednek az emberek a kérdőívekről.

Az egyik legfontosabb következtetés, hogy csak a megkérdezettek 26%-a véli úgy, hogy tényleg az emberek véleményére kíváncsi a kabinet, a többség szerint adatgyűjtés folyik.

Szintén meglepő, hogy még a fideszesek csaknem ötöde is úgy érzi, hogy irányítottak a nemzeti konzultáció kérdései.

Az rtl.hu néhány pontban összegezte a kutatás eredményeit: A megkérdezettek 50 százaléka szerint a legújabb, szuverenitásvédelminek titulált nemzeti konzultáció legfőbb célja, hogy a kormány adatokat gyűjtsön a választókról. Csak 26 százalék véli úgy, hogy tényleg az emberek véleményére kíváncsi a kabinet.

Az adatgyűjtést mint célt az ellenzékiek háromnegyede mellett a bizonytalanok fele és a kormánypártiak valamivel több mint ötöde jelölte meg indokként.

A kormánypártiak háromnegyede szerint valós problémákról szól és pontosan megfogalmazott a konzultációs kérdőív, az ellenzékieknek viszont ugyanekkora hányada jelentette ki, hogy súlyosan eltorzított, valótlant állító kérdésekre vár választ a hatalom. A bizonytalanok fele is utóbbiakhoz hasonlóan gondolkodott.

Az összes megkérdezettnek kevesebb, mint ötöde érezte úgy, hogy a konzultáció végeredménye valós képet fest majd az emberek véleményéről. Persze a kormánypártiaknak csaknem háromnegyede ebbe a csoportba tartozott, az ellenzékieknek viszont csak 6, a bizonytalanoknak pedig mindössze 22 százaléka osztotta ezt a nézetet. (via rtl.huNépszava.hu)

Címlapkép: MTI/Lakatos Péter

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük