Gazdaság

Hatalmas siker, hogy mégis lehet népszavazás a kiemelt beruházási törvény eltörléséről

Csárdi Antal, az LMP frakcióvezető-helyettese csütörtöki online is követhető sajtótájékoztatóján elmondta, a Kúria állásfoglalása egyértelműen rögzíti, hogy a népszavazás nem vonatkozik a költségvetésre és nincs akadálya a megtartásának.

Csárdi Antal felidézte: az LMP népszavazási kezdeményezését többen is megtámadták a Kúriánál.

Első helyen említette Lázár János építési és közlekedési minisztert és tárcáját, ami szerinte azt mutatja: a kiemelt beruházásokról szóló törvény egyetlen célja a Fideszhez közel álló gazdasági érdekcsoportok kiszolgálása.

Szintén megtámadta a népszavazási kezdeményezést egy gazdasági társaság, amely Kecskeméten kiemelt beruházásként valósítana meg egy kamionparkolót.

A harmadik, egy magánszemély volt, akit nem kívánt megnevezni, úgy fogalmazott: mindenki ismeri, “a Fidesz egy korábbi kampányarca”.

“A nagy triumvirátus” egyetlen dolgot igazol: a népszavazási kezdeményezés sérti a Fidesz gazdasági érdekeit – összegzett Csárdi Antal.

Megjegyezte: egyetlen lehetőségként az Alkotmánybírósághoz fordulás még adott az érintettek számára. Ugyanakkor a Kúria immár többedik egyértelmű döntése megkérdőjelezhetetlen, azaz a népszavazás megtartható arról, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül az építészeti törvény kiemelt beruházásokról szóló részét – mondta.

“Kezdődik a munka”, a szükséges aláírásokat a választások után előreláthatólag július 9-én kezdik gyűjteni – jelezte az ellenzéki politikus.

Fotó: MTI/ Koszticsák Szilárd