Belföld

Hatalmas hibát vétett a kormány a fóliatörvényben: pert nyerhet a Líra

Talán sokan emlékeznek rá, hogy a könyvpiac valaha volt legnagyobb büntetését kapta a Líra könyvesbolthálózat, miután fólia nélkül árusította a Heartstopper című képregényeket.

Még a büntetés kiszabása előtt, a fogyasztóvédelmi eljárás alatt a Líra vezérigazgatója, Kolosi Beáta arra panaszkodott, hogy nem egyértelmű a törvény megfogalmazása: „Nem világos, hogy pontosan milyen könyvekre vonatkozik: úgy is tűnhet, csak a gyerekkönyvekre, de értelmezhetem úgy is, hogy minden olyan irodalmi és tényirodalmi alkotásra, amely a szexualitást öncélúan ábrázolja.”

A Líra perre ment a bírság miatt, amit aránytalanul magasnak és jogellenesnek tartottak. „Kisebb szabálysértések és az utánuk járó néhány tízezres, esetleg százezres büntetések szoktak előfordulni” – mondta akkor Nyáry Krisztián, a Líra kreatív igazgatója. „Aki ismeri a könyvkereskedelem jövedelmezőségét, tudja, hogy nagyon súlyos összegről beszélünk.”

A Válasz Online most arról ír, hogy

egy nem kihelyezett vessző miatt a törvény szövege egész más értelmet nyer, mint a kormány lépten-nyomon hangoztatott akarata,

miszerint a szexuális témájú könyveket fóliázva kellene árulni a könyvesboltokban.

A Kereskedelmi Rendelet 20/A. § (3) bekezdésében ugyanis ez szerepel: „termék a többi terméktől elkülönítve csak zárt csomagolásban forgalmazható”.

Ez azonban azt jelenti, hogy abban az esetben kell fóliázni, ha a könyvet elkülönítve árulják.

A Líra semmiféle jogsértést nem követett el, hiszen a könyvespolcokon volt a kifogásolt kiadvány, megbújt szépen a többi között– írja a lap. Hogy a könyvesbolt-hálózat megnyeri-e a pert, és visszakapja-e a 12 millió forintját, az persze más kérdés. A magyar jogállamban bármi előfordulhat.

(via Magyar Narancs)

Ha tetszett a cikk és érdekesnek találta, kérjük, hogy ossza meg ismerőseivel!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük