Belföld

Halálos betegség terjed! Ebből nagy baj lesz!

Egy ritka, de rendkívül veszélyes bakteriális fertőzés terjed rekordsebességgel, az oka egyelőre rejtély a hatóságok előtt.

Japánban már megerősítették a streptococcus toxikus sokk szindróma (STSS) törzsek terjedését, és az idei esetek száma várhatóan meghaladja a 2023-as rekordot – írja a The Guardian. Az Országos Fertőző Betegségek Intézete szerint még mindig nagyon kevés információ áll rendelkezésre a streptococcus hirtelen felbukkant súlyos formáiról, ezért “még nem tartanak ott, hogy magyarázatot tudjanak adni”.

Tavaly 941 STSS-esetet jelentettek Japánban, az idei év első két hónapjában már 378 esetet regisztráltak.

A fertőzéseket az ország 47 prefektúrája közül kettő kivételével mindegyiken kimutatták. Bár különösen az idősebbek vannak nagyobb veszélynek kitéve a betegség miatt, a most uralkodó A csoportú törzs több halálesetet okoz az 50 év alatti betegek között is.A 65 ötven alatti ember közül, akiknél 2023 júliusa és decembere között diagnosztizálták az STSS-t, 21-en haltak meg. Azaz a betegek közel egyharmada.

Megfázászerű tünetek

Az STSS legtöbb esetét a streptococcus pyogenes csoportba tartozó baktériumok okozzák. Ezek olyan fertőző betegségek gyakori kórokozói, mint a skarlát és a légúti megbetegedések. A baktériumok torokfájást okozhatnak, elsősorban a gyermekeknél, de sokan hordozzák úgy a kórokozót, hogy észre sem veszik és nem betegszenek meg.Egyes esetekben azonban súlyos betegséget, egészségügyi szövődményeket, sőt akár halált is okozhatnak.

A 30 év feletti felnőtteknél előforduló STSS-esetek mintegy 30 százaléka halálos kimenetelű.

Az idősebbeknél megfázáshoz hasonló tünetek jelentkezhetnek, ritka esetekben ezek súlyosbodhatnak, és torokfájáshoz, mandulagyulladáshoz, tüdőgyulladáshoz és agyhártyagyulladáshoz vezethetnek.A legsúlyosabb esetekben szervi elégtelenség és elhalás is felléphet.

A szakértők a koronavírus világjárvány idején bevezetett korlátozások feloldásának tulajdonítják a megbetegedések 2023-as drámai növekedését Japánban. (via twn.hu)

Fotó: Freepik

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények