Belföld

Ha ezt meglépik, rengeteg dohányos fogja letenni a cigit egyik napról a másikra

A mentol, ami megédesíti a mérget, és vonzó a nagyon fiatalok számára is – szakértők most megkongatták a vészharangot a mentolos cigarettákkal kapcsolatban – írja az atv.hu.

Magyarországon 2020-tól tilos ilyen terméket árulni, azonban ez nem mindenhol van így. Tényleg be kell-e tiltani a mentolos cigit, vagy ez csak a feketepiac felvirágzását hozza el? Kutatók ennek jártak utána.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal szerint a mentolos cigaretták betiltása “elsődleges prioritás”. Épp emiatt a közegészségügy szószólói azzal vádolták a Biden-kormányzatot, hogy húzza az időt, és a tilalom a választási év politikájába keveredett, annak ellenére, hogy a kutatások egyértelmű egészségügyi előnyöket mutattak ki.

A Nicotine & Tobacco Research című folyóiratban közzétett új kutatás olyan tanulmányokat vizsgált, amelyek a tilalom hatásait vizsgálták több mint 170 amerikai településen, két államban, több országban és az Európai Unióban. A kutatók mélyreható keresést végeztek a dohányzásról szóló angol nyelvű tanulmányok között 2022 novemberéig bezárólag.

Az összesített eredmények pedig azt mutatják, hogy a mentolos cigarettát szívó dohányosok mintegy negyede egy-két éven belül teljesen leszokik a cigarettáról, ha a kedvelt anyagot kitiltják a dohánytermékekből

– írja a CNN.

Megállapították azt is, hogy azok közül a mentolos cigarettát preferáló dohányosok közül, akik nem szoktak le a tilalom bevezetése után, körülbelül a fele váltott mentolmentes cigarettára, 12%-uk pedig más ízesített dohánytermékre, és további negyedük talált módot arra, hogy továbbra is mentolos cigarettát szívjon. A tanulmányok szerint az országos tilalmak tűntek a leghatékonyabbnak.

A dohányipar azzal érvelt, hogy az országos tilalom veszélyes lehet, hiszen így sokan illegálisan próbálhatnak hozzájutni a termékekhez. A kutatás azonban nem talált bizonyítékot arra, hogy a tilalom miatt a mentolos cigaretták feketepiaca felvirágzott volna.

A dohányipar állításaival ellentétben nem tapasztaltuk az illegális termékek használatának növekedését” – mondta a tanulmány társszerzője, Dr. Sarah Mills. “Ez a felülvizsgálat meggyőző bizonyítékot szolgáltat arra, hogy az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalának elő kellene mozdítania a mentolos cigaretták értékesítésének betiltását

– mondta Mills.

A dohányzás a megelőzhető halálozás első számú oka az Egyesült Államokban. Ha csak a mentolos cigit szívó dohányosok negyede leszokna, az több ezer ember egészségét javítaná.

Bár a cigarettázók száma az Egyesült Államokban az egyik legalacsonyabb szintre csökkent a történelem során, a mentolos cigarettát szívók aránya az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja szerint növekszik. A leszokók száma pedig egyes demográfiai csoportok, köztük az idősebbek körében is visszaesett.

A tanulmányok arra is rámutattak, hogy a mentolízesítésű cigaretták különösen vonzóak a fiatalok számára, így a tilalom megakadályozhatja, hogy egyesek egyáltalán elkezdjék a dohányzást. A CDC szerint a dohányzó  gyerekek több mint fele a mentolos cigarettát választja, és ők nagyobb valószínűséggel válnak rendszeres dohányosokká, mint az alkalmi dohányosok.

A mentol önmagában nem okoz függőséget, de a tanulmányok szerint a mentolos cigaretta vonzóbb az új dohányosok számára, mivel az ízesítés elrejti a durva ízt és szagot, amely néhányakat elriaszt. A mentol emellett érzésteleníti a torkot, így könnyebb mélyen belélegezni a veszélyes füstöt.

Dr. Rafael Meza, a dohányzás epidemiológiájának szakértője szerint az új kutatás kulcsfontosságú időpontban érkezik, amikor az USA a mentoltermékek betiltását fontolgatja. Ez tovább növeli az amúgy is nagyon meggyőző bizonyítékok sorát arra vonatkozóan, hogy a mentol betiltásával kevesebb ember dohányozna, és nagyobb közegészségügyi előnyökkel járna, különösen a magas fogyasztási arányú népességcsoportok esetében” – vélekedett. (via atv.hu)

Fotó: Pixabay

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?