Belföld

Gyurcsány Ferenc megnyitotta a Vitányi Iván Archívumot + VIDEÓ

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke a köztársaság napján nyitotta meg Vitányi Iván volt országgyűlési képviselő, szociológus, esztéta, a Demokratikus Koalíció örökös tagjának, a “magyar baloldal megszelídítőjének” könyvtárát – tájékoztatta szombaton a Közbeszédet a DK Sajtóirodája.

A Demokratikus Koalíció Vitányi Iván politikai szellemiségének örököse. Iván a DK-ra hagyta személyes könyvtárát, kézirattárát. A Köztársaság Napján sok barát és tisztelő jelenlétében a DK megnyitotta az Iván hagyatékát gondozó, annak kutatását lehetővé tevő Vitányi Iván Archívumot.

Gyurcsány Ferenc beszédében elmondta:

Vitányi az utolsó, aki azok közül jött, akik a magyar rendszerváltást, az értelem, az intellektus, az intelligencia, az értelmiségi lét felől látták és segítették. Vitányi az, aki megmaradt értelmiséginek, az intelligencia hordozójának és közben politikusnak, aki figyelmeztetett bennünket nem egyszer, hogy a politika nem csak hatalom, nem csak erő, a politika mögött emberi közösség van, gondolat és érzelem. Sok mindent tehetünk a hazáért, ebben a hosszú sorban az egyik, hogy őrizzük mindazt, ami Vitányi. Egyszer és utoljára volt örökös elnöke ennek a pártnak. Ő Vitányi, más őt ebben követni nem fogja, mert ebben az értelemben megismételhetetlen

– fogalmazott a DK elnöke a beszédében.

Címlapkép: Gyurcsány Ferenc/Facebook-videó

Toók László Flórián

Toók László Flórián újságíró, a Közbeszéd alapító-főszerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?