Belföld

Gelencsér Ferenc találkozott Balog Istvánnal, a magyarországi ukrán követségi ügyvivővel a kárpátaljai magyarok érdekében

Balog Istvánnal, a magyarországi ukrán követségi ügyvivővel találkozott Gelencsér Ferenc, a Momentum elnök-frakcióvezetője és egyeztetett a kárpátaljai magyarok helyzetéről. Erről Gelencsér a Facebook-oldalán számolt be.

“A jó hír az, hogy Ukrajna – a magyar kormány ellenséges politikája ellenére is – hajlandó felülvizsgálni a magyar kisebbség jogait és jó irányba mozdulhatunk el ebben az ügyben” – kezdte beszámolóját a Momentum politikusa és kiemelte, hogy a magyar kormány ahelyett, hogy üdvözölte volna a pozitív irányú elmozdulást és az ukrán részéről tett gesztust, inkább újabb és újabb lépésekkel, folyamatos üzengetésekkel tovább rontja hazánk és az éppen honvédő harcot vívó szomszédunk kapcsolatát.

Gelencsér szerint az ukrán Unióhoz való csatlakozás előkészítésének során lehetne a legtöbbet tenni a kárpátaljai magyarság jogainak és érdekeinek érvényesüléséért, ehelyett azonban Orbán Viktor inkább fenyegetőzik.

“A Momentum álláspontja egyértelmű: a lehető legmagasabb szinten kell találkoznia az ukrán és a magyar vezetésnek, mert ez a kárpátaljai magyarság érdeke. Miközben a magyar kormány vezetői rendszeresen találkoznak Oroszország vezetőivel, a háborús bűnökért felelős Vlagyimir Putyinnal és Szergej Lavrovval és egyre nyíltabban képviselik a háborús agresszor érdekeit, Ukrajna vezetőivel szóba sem állnak. Sőt, egyre nyíltabban keresik a konfrontációt Ukrajnával. Közvetlen, magas szintű tárgyalásokon kell kimozdítani a mélypontról a két szomszédos ország kapcsolatait, mert ez Magyarország és a kárpátaljai magyarság érdeke” – zárta bejegyzését Gelencsér.

Toók László Flórián

Toók László Flórián, újságíró, szerkesztő-riporter.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük