Belföld

Figyelmeztetett a NAV, vészes határidő közeleg az autósoknak

Április 15-én éjfélig lehet befizetni a gépjárműadót. A legegyszerűbben az elektronikus tárhelyre kapott értesítésekben, határozatokban szereplő linkre kattintva vagy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) applikációjában, a NAV-Mobilban fizethető be az adó – hívta fel rá a figyelmet az adóhivatal.

Április 15-én éjfélig lehet befizetni a gépjárműadót – hívta fel rá a figyelmet honlapján a NAV. Mint írták, a legegyszerűbben az elektronikus tárhelyre kapott értesítésekben, határozatokban szereplő linkre kattintva vagy a NAV applikációjában, a NAV-Mobilban fizethető be az adó. A pénzforgalmi számla nyitására kötelezettek átutalással rendezhetik a befizetést.

A határozatokat a NAV elektronikusan (cégkapura vagy hivatali tárhelyre, KÜNY-tárhelyre) küldte mindenkinek, aki rendelkezik elektronikus elérhetőséggel. Akik nem, azok postán kapják meg a dokumentumokat.

A GÉPJÁRMŰADÓT ÁPRILIS 15-IG, EGY ÖSSZEGBEN KELL BEFIZETNI A 10032000-01079160 SZÁMÚ, NAV BELFÖLDI GÉPJÁRMŰADÓ BEVÉTELI SZÁMLÁRA.

Felidézték, a szabályok egyszerűsítésére azért is volt szükség, mert az ügyfelek nagy részénél a kétszeri fizetés csak gondot okozott, vagy elfeledkeztek a második részletről, vagy duplán fizettek.

Az átutaláskor az adószámot vagy az adóazonosító jelet fel kell tüntetni a közlemény rovatban, ha ez elmarad, akkor a NAV nem vagy csak késedelmesen tudja a befizetett összeget a befizetőhöz kapcsolni.

A NAV-Mobil alkalmazásában is lehet fizetni

A gépjárműadó befizetése a NAV-Mobil Gépjárműadó menüpontjában vagy a NAV ügyintéző felületén, az Ügyfélportálon (ÜPO) is pillanatok alatt teljesíthető. Az applikáció letölthető a Google Play és az App Store kínálatából is, mindig a legfrissebb verziót kell használni – ajánlja a NAV.

Érdemes kihasználni az EU legegyszerűbb részletfizetési kedvezményét, amely a NAV-Mobil alkalmazásban csak néhány kattintás. A gépjárműadóra automatikusan járó öthavi pótlékmentes részletfizetést magánszemélyek és egyéni vállalkozók vehetik igénybe. A likviditással küzdő gazdálkodó szervezetek – a törvényi feltételek fennállása esetén – részletfizetést, fizetéshalasztást kérhetnek.

A gépjárműadó befizetésére 2024. június 30-ig lehet részletfizetést kérni, maximum öt részletben. Az automatikusan járó öthavi pótlékmentes kedvezményt magánszemélyek és egyéni vállalkozók vehetik igénybe. (via index.hu)

Fotó: MTI

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények