Pletykafészek

Figyeljünk magunkra! A szívbetegség 10 csendes tünete

Nem minden szívprobléma jelentkezik olyan drámaian, mint azt a televízióban látni szoktuk. Sőt, a szívrohamok 45%-át csendes szívinfarktus kategóriába sorolják. Ezek a rohamok nem jellemezhetőek olyan intenzív és tipikus tünetekkel, mint az átlagos, ezért rejtve is maradnak.

De ha nem minden szívprobléma egyértelmű, akkor honnan tudhatod, hogy a szíved segítségért kiált? Természetesen rendszeresen érdemes eljárni orvosi vizsgálatokra, ezen kívül pedig fontos észben tartani a következő csendes tüneteket is.

1 – Kimerültség

A megmagyarázhatatlan fáradtság szívbetegség jele is lehet, ugyanis ilyenkor a szív nem képes elegendő mennyiségű vért pumpálni az erekbe és a keringés nem lesz megfelelő. Így lehet, hogy nem jut elég vér a kevésbé fontos szövetekhez, mint pl. a vázizmok.

2 – Torokfájdalom

A csendes szívinfarktus tipikus tünete a torok és mellkas fájdalom, amelyet a refluxszal vagy a gyomorégéssel is össze szoktak téveszteni.

3 – Nyomás érzés a mellkas közepén

Sokan úgy vélik, hogy mivel a szívük a bal oldalra tolódik el, ezért a fájdalom is ott jelentkezhet. Ám a szívproblémák sokszor úgy mutatkoznak meg, hogy a mellkas közepén nyomásérzést tapasztalunk, ami ahhoz hasonló, mintha tele lennénk és feszülne.

4 – Hányinger

Ezt általában annak tulajdonítjuk, hogy valami rosszat ettünk, pedig fennáll a veszélye annak is, hogy a szívünk nem működik megfelelően. Ez az érzés azért történik, mert a vérkeringés elvonja a vért az emésztőrendszertől

5 – Szédelgés

A komolyabb esetekben ez szívprobléma jele is lehet. Ilyenkor nem jut elég vér az agyhoz, ezért következik be a szédülés. A kísérő tünetek azonban segítenek megkülönböztetni más okoktól.

6 – Légszomj

Hacsak nem futottál le egy maratont vagy nem veszel részt egy spinning órán, akkor nem kellene úgy kapkodnod levegőért, mintha az életed múlna rajta. Ha azt tapasztalod, hogy egy nyugodt helyzetben légszomjad van, akkor a tüdődhöz nem jut el elég friss vér.

7 – Hátfájdalom

Egy szívbetegség kapcsán fájdalom bárhol előfordulhat a felsőtestben, nem csak a mellkasban. Kellemetlen érzést tapasztalhatsz a karjaidban, a hátadban, a nyakadban, az állkapcsodban vagy a gyomrodban is.

8 – Alvás problémák

Az alvásproblémák nem csak rizikótényezői a szívbetegségeknek, de tünetei is. A légszomj és az erős szívverés sokszor felébreszti a beteget álmából és ez gyakran elvezet a diagnózisig.

9 – Zavarodottság

A zavarodottság nem feltétlen azt jelenti, hogy az agyaddal van a probléma. A szívbetegségek is kiválthatnak ilyen tünetet, és megzavarhatják a kognitív funkciókat.

10 – Zsibbadás

Ez a rossz vérkeringés következtében lép fel. Egy szívroham miatt a periférián szűkülnek az erek és így kevesebb vér jut el a végtagokhoz, amitől zsibbadni kezdenek. (via tudasfaja.com)

Fotó: Pixabay

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények