Belpol

Donáth Anna: elküldöm a ma nyilvánosságra került hangfelvételt az Európai Bizottságnak

Cseh Katalin momentumos EP-képviselő mellett Donáth Anna is arról ír Facebook-oldalán, hogy az Európai Bizottsághoz fordul a Magyar Péter-ügyben.

Ahogy Donáth Anna Momentum-elnök fogalmaz: a hangfelvétel bebizonyította, amit eddig is tudtunk: Magyarországon régen megszűnt a jogállam. A felvételen Varga Judit akkori igazságügyi miniszter elismerte, hogy a kormány manipulálja az ügyészség nyomozati anyagait, és Polt Péteren keresztül befolyásolja az igazságszolgáltatást.

Bebizonyosodott, hogy Donáth Anna jogosan kritizálta Varga Juditot a vele folytatott vitán 4 évvel ezelőtt a jogállam lebontásáért.

Bebizonyosodott, hogy jogosan követeltük az Európai Bizottságtól, hogy várja el a kormánytól a jogállam helyreállítását. És bebizonyosodott, hogy az Európai Bizottság jogosan kötötte szigorú feltételekhez az EU-s pénzek felszabadítását. Nem véletlenül küzdünk mi is azért, hogy Magyarország a kormány megkerülésével, közvetlenül kapja meg az EU-s pénzeket, és hogy kötelezővé tegyék az Európai Ügyészséghez való csatlakozást. A ma nyilvánosságra került hangfelvételt elküldöm az Európai Bizottság alelnökének, Vera Joruovának, aki évek óta dolgozik a magyar jogállamiság helyreállításán Brüsszelben. Azért fogom elküldeni neki, hogy amikor Orbán Viktor legközelebb arról próbálja meggyőzni őt, hogy Magyarországon az igazságszolgáltatás független és működik a jogállam, akkor szó szerint tudja neki idézni a volt igazságügyi miniszter szavait.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Toók László Flórián

Toók László Flórián újságíró, a Közbeszéd alapító-főszerkesztője.