Sport

Férfi kézilabda junior Eb – A nyolc közé jutás a magyar válogatott célja

A negyeddöntőbe jutás a célja a szerdán kezdődő szlovéniai Európa-bajnokságon a magyar férfi junior kézilabda-válogatottnak.

“Az előző helyezésen mindenképpen javítani szeretnénk, és a legjobb nyolc közé kerülni. Ez az alapvető célkitűzés, amit megfogalmaztunk” – mondta az MTI-nek Sótonyi László szövetségi edző.

Ez a korosztály a tavalyi ifjúsági világbajnokságon 11. lett, az előző generáció pedig ötödikként zárt a 2022-es junior Európa-bajnokságon.

A magyarok a csoportkörben szerdán Csehországgal, csütörtökön Romániával, szombaton pedig Norvégiával találkoznak egyaránt Celjében 19 órától. A rendhagyó lebonyolítási rend értelmében az első helyezettek, valamint az A, a B és a C csoport másodikjai közül a legjobb, illetve a D, az E és az F csoport másodikjai közül a legjobb kerül a középdöntőbe.

“Szerintem ez a lebonyolítás igazságtalan, mert nem mindegy, hogy milyen csoportban szerepel valaki, hiszen természetesen nem egyforma erősségűek a csoportok. Van, amelyik csoportban könnyebb másodiknak lenni és több pontot összeszedni, de van, amelyikben nehezebb” – magyarázta Sótonyi.

Hangsúlyozta, nem érti, miért volt szükség erre az új lebonyolítási rendre, de kénytelenek alkalmazkodni hozzá, tehát meg kell célozniuk a csoport első helyét.

A játékosként világbajnoki negyedik helyezett Sótonyi úgy fogalmazott: mindig kettős célkitűzésben gondolkodnak. Egyrészt mindig nyerni szeretnének és minél jobb helyezést elérni, másrészt legalább ilyen fontos, hogy ennek a generációnak a tagjai közül is minél többen kerüljenek be később a felnőtt nemzeti csapatba.

Megjegyezte: az előző korosztályból már hatan szerepelnek rendszeresen Chema Rodríguez szövetségi kapitány válogatottjában.

“Ezek a világversenyek már a felnőtt kézilabda előtti utolsó megméretések, úgyhogy ezeket a tapasztalatokat mindenkinek be kell építenie a pályafutásába, ez a másik fő cél” – szögezte le.

A juniorok csütörtökön és pénteken is felkészülési mérkőzést játszottak a lengyelekkel Győrben, és előbb 27-26-ra, majd 24-23-ra nyertek.

“Az összes felkészülési meccs arról szól, hogy keressük azokat a játékosokat, azokat a felállásokat, azokat a variációkat és azt a játékot, ami nekünk a legjobban passzol. Ezen a két találkozón is rengeteget gyakoroltuk élesben” – mondta az edző.

Hangsúlyozta, csapata elég sokat fejlődött az együtt töltött három hétben, mert a játékosok jól dolgoztak, de még mindig nagyon sok dolog van, amit pótolni kell, és amiben előre kell lépni.

Sótonyi úgy fogalmazott, együttesének a legnagyobb ellenfele mindig saját maga, ez a felkészülési mérkőzéseken is kiderült. Ha abban előre tudnak lépni, hogy megkönnyítsék a saját dolgukat, akkor szép eredményt érhetnek el. A mezőnyről elmondta, nem lát nagy különbséget a csapatok között, ezért a napi forma és az összpontosítás döntő lesz.

A magyar keretből a Ferencváros irányítója, Csörgő Kristóf, valamint a Balatonfüred – Szigetszentmiklósra kölcsönadott – kapusa, Lovistyek László hiányzik sérülés miatt.

A magyar válogatott kerete:

kapusok:
Borsos Máté (PLER), Győri Nándor (BFKA Veszprém), Radvánszki Attila (Szeged)

jobbszélsők:
Csanálosi Richárd (NEKA), Terjék Roland (Montpellier, francia)

jobbátlövők:
Barna János (Veszprémi KKFT), Kathi Sándor (Győri ETO-UNI FKC), Nagy Ádám (NEKA)

beállók:
Bali Bence (Győri ETO-UNI FKC), Balogh Botond (BFKA-Veszprém), Szabó Levente (NEKA), Viski Szabolcs (BFKA-Veszprém)

irányítók:
Horváth Péter (Csurgó), Tóth Levente (NEKA)

balátlövők:
Balogh Dániel (Szeged), Gazsó Péter (Szeged), Kovács Tamás (NEKA)

balszélsők:
Juhász Ádám (Szeged), Molnár Robin (NEKA)

Fotó: pixabay

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük