Belföld

5 megoldás, amivel csökkenthető a gyárak környezetre gyakorolt hatása

Bár a környezetszennyezés és a klímaváltozás igen sokrétű probléma, sajnos tényszerűen kijelenthető, hogy a gyárak jelentős szerepet játszanak ebben. Ezek a létesítmények ugyanis mind a lég-, mind a talaj- és vízszennyezéshez hozzájárulnak, miközben fenntarthatósági kérdések is felmerülnek a működésük kapcsán. De vajon ennek törvényszerűen így kell lennie? Az alábbi öt megoldás megmutatja, hogy a cégek jelentős lépéseket tehetnek a változás irányába.

Az energiahatékonyság növelése

Egy gyárnak gépek, berendezések tömkelegére van szüksége, hogy termelni tudjon. Ez természetesen nem is képezheti vita tárgyát, az azonban egyáltalán nem mindegy, hogy pontosan milyen gépekről van szó. A korszerűtlen eszközök rengeteg energiát hagynak pocsékba veszni, ami persze pazarláshoz vezet. Ezzel szemben egy korszerű csavarkompresszor, esztergagép vagy akár hűtőberendezés lényegesen kevesebb árammal beéri, így zöldebb a működése.

Még tovább növelhető a cég energiahatékonysága, ha lemondanak az olyan hagyományos energiahordozókról, mint a szén és a földgáz. Ezek helyett érdemes inkább megújuló energiában gondolkodni. A napelemek kiépítése manapság már igazán nem egetverő költség, de akár a geotermikus hűtés és fűtés is szóba jöhet.

Ha változtat egy gyár, akkor alighanem szeretné tudni ennek hatását is. Ehhez szükség lesz egy energiairányítási rendszerre, melynek célja, hogy elemezni lehessen az energiafogyasztást. Az így kapott adatokból kiindulva csökkenthető a károsanyag-kibocsátás vagy éppen a víz- és áramhasználat.

Hulladékcsökkentés és újrahasznosítás

Napjaink egyik slágertémája az újrahasznosítás, és ebből a mozgalomból bizony a gyárak sem maradhatnak ki. Már csak azért sem, mert ez kereskedelmi előnyöket is hozhat a cégnek. A fogyasztók ugyanis előnyben részesítik azokat a termékeket, amelyekben valamilyen formában megjelenik a recycling, és hűségesebbek azokhoz a márkákhoz, ahol figyelnek a fenntarthatóságra. Amelyik gyárnál eddig nem tették, ott bizony itt az ideje egy újrahasznosítási program bevezetésének.

Még nyerőbb, ha egyenesen az úgynevezett zero waste, vagy magyarul nulla hulladék-elv szerint működik a gyár. Ennek az elképzelésnek a lényege, hogy lehetőség szerint „örökéletű” termékeket hozzunk létre és használjunk. Miként valósítható ez meg a gyakorlatban? Úgy, hogy a termék rengetegszer újrafelhasználható, hulladékként pedig könnyen lebomlik. Amennyiben emellett határoz egy vállalat, alighanem némi edukálásra is szükség lesz, hiszen a felhasználók zöme az egyszer használatos termékeket preferálja.

A vízfelhasználás optimalizálása

Egy igencsak szomorú adat: az Egyesült Államokban működő gyárak minden évben mintegy 1,2 billió gallon (45.42 billió liter) tisztítatlan szennyvizet bocsátanak az élővizekbe. Ezzel együtt naponta 16 milliárd gallon (60 milliárd liter) ivóvizet használnak fel ipari gyártáshoz. Talán nem kell mondani, hogy mind a két szám döbbenetes, és hatalmas környezeti terhelést jelent.

A megoldás minden bizonnyal a szürkevíz-rendszerekben rejlik. A szürke víz olyan, korábban valamilyen célra egyszer használt ivóvíz, ami egyes gyártási folyamatokban újra bevethető. Azért szürke, mert emberi ürüléket nem tartalmaz, vagyis nem szennyvíz. Az is egy előrelépés, ha egy cég szürke vizet használ a gyárban a WC-k öblítésére, esetleg az autók, gépek lemosására, takarításra vagy akár locsolásra.

Szénlábnyom csökkentése

A légkörbe kerülő elképesztő mennyiségű szén-dioxid káros hatásait köteteken keresztül lehetne taglalni. Rombolja az élővilágot, hozzájárul a klímaváltozáshoz és az emberi egészségre is ártalmas. A szénlábnyom sokszor nem a termelés miatt lesz hatalmas, hanem a rosszul kiépített ellátási lánc okán. Mind a hajós, mind a repülős szállításra igaz, hogy óriási mértékű károsanyag-kibocsátással jár. Egy gyár tehát azzal is csökkentheti a szénlábnyomát, ha helyi alapanyagokból dolgozik és lokális partnercégekkel működik együtt.

A változás sok időt vesz igénybe, így aztán a cégeknek is hosszú távú megoldásokban kell gondolkodniuk. Ennek egyik módszere, hogy fejlesztő, kutató részleget állítanak fel. Egy olyan, szakemberekből álló csapatot, amely azon dolgozik, hogy fenntarthatóbb, zöldebb technikákat, gépeket és eljárásokat hívjanak életre. Különösen érdemes a berendezések javítására időt és pénzt áldozni, mert egy energiahatékonyabb csavarkompresszor vagy présgép a termelékenységet is felhúzza.

Digitalizáció

A digitalizáció több okból is hozzájárul a zöldüléshez. Egyfelől csökkenti a felhasznált papír mennyiségét, ami már önmagában is elegendő érv lenne a váltáshoz. Ezen felül azonban egy online vállalatirányítási rendszer képes a működés minden területét optimalizálni, amivel csökkenthető a pazarlás és felesleges energiahasználat. Az okos eszközök pedig ahhoz járulnak hozzá, hogy a gyár hiteles és naprakész információkat kapjon az energiafogyasztásáról.

A zöldebb gyárakkal a fogyasztók is jól járnak

A környezetkímélő működés a gyár környékén lakók életkörülményeit is javítja, miközben egy ilyen üzem olyan termékekkel rukkolhat elő, melyek megfelelnek napjaink fogyasztói elvárásainak. Ezzel tehát a piac minden résztvevője nyer, de ami a legfontosabb: földünk is fellélegezhet.

Ezeket olvasta már?

Fotó: Pixabay

(via bidista.com)

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük