Pletykafészek

Ezek most a világ legmenőbb strandjai

A strandokat általában a finom homok és az azúrkék tenger alapján rangsorolták. A londoni BeachAtlas válogatása azonban a hagyományos értékek mellett figyelembe vette a bulizási lehetőségeket, a közösségi életet, a természeti diverzitást, nem utolsósorban pedig a fürdőhely szerepét az adott ország életében.

A rendhagyó mércék alapján háborús csataterek – köztük a normandiai partraszállás helyszíne, a katonai zsargonban Omaha Beach is a listára került a japán Okinavával és az első világháborús ostrom helyszínével, a török Gallipolival együtt.

Egy titkos helyre telepítették át őket.

Fölényesen az első azonban Francia Polinézia gyöngyszeme, Bora Bora, amelyet a pingvinjeiről híres dél-afrikai, Fokváros melletti Boulders Beach, és a hawaii, Honolulu melletti Waikiki követ.

A riói Copacabana a negyedik, a festői, thaiföldi Maya-öböl pedig az ötödik a BeachAtlas felsorolásában.

A legjobb európai strand csak a 13. helyezést érte el. Nem Olaszországban, Spanyolországban vagy Görögországban található, hanem Franciaországban. Cap d’Agde azonban nem a Riviérán, az Azúr-parton nyúlik a Földközi-tengerbe, hanem Montepellier-től délre, a spanyol határ felé.

A 60. helyezett Balaton, a „magyar tenger” a helyiek nyári vakációjának kedvelt helyszíne izgalmas fürdőzési lehetőséget kínál – írja a londoni strandportál, amely arra is emlékeztet, hogy „a hidegháború idején a Balaton ritka találkozásokat tett lehetővé a kelet- és nyugatnémetek között, ezzel pedig megerősítette történelmi híd-szerepét a megosztott országok és nemzetek között”. Ma is sok német látogatja Közép-Európa legnagyobb tavát, amelynek sekély, meleg vize családbaráttá és pihenésre alkalmassá teszi a Balatont.

A Balaton és a Bahamák

A magyar tenger ebben a rangsorolásban lepipálta a többi között az egyiptomit, nevezetesen a 69. helyezett Sarm el-Sejket, a 75. helyezett, festői szlovén Bledet, ahol a tó közepén egy kis sziget áll, a 81. helyezett arubai Sas-strandot, a 82. helyen álló Dél-Miamit, a bulgáriai Napospartot, a kubai Varaderót, a 94. helyezett osztrák Zell am Seet és a 99. helyen álló dominikai Bavarót.

A bahamai Love Beach a lista utolsó szereplője, a századik helyen.

A Magyarországon is népszerű adriai strandok közül a horvátországi Bačvice a 21. a listán. Az indoklás szerint a strand Split „kulturális jelképe és a társasági élet epicentruma”, ahol a város szelleme a legélénkebben a picigin révén érvényesül.

A picigin sport vagy inkább művészeti kifejezésmód. Űzői olimpiai színvonalú akrobatikus mozdulatokkal igyekeznek a teniszméretű labdát a levegőben tartani. Eközben nem riadnak vissza a drámai vetődésektől, és attól sem, hogy a vízbe pottyanjanak. A piciginben nem kis szerepe van a magamutogatásnak.

A katonai alagút

A montenegrói, budvai riviéra gyöngyszeme, Sveti Stefan – amelynek „terrakotta cserepei éles kontrasztban állnak a mélykék tengerrel – a 31. a rangsorban.

A belgrádi Száva-part bulizós hajóéttermeivel az 50. a listán, az 57. pedig a Jablanica völgye Bosznia-Hercegovinában, ahol a folyó mellett festői út vezet Magyarországról az Adriára.

A strandatlasz 59. helyére került egy katonai alagút a horvátországi Vis szigetén, ahol egykor tengeralattjárók bújtak meg.

A természeti szépségek közepette – ahol vadrozmaring illatosítja a levegőt, türkizkék tenger csillog, amelyben ezüsthalak játszadoznak – az egykor titkos bázis ma a vitorlások és halászhajók festői menhelye télen

– írta a BeachAtlas, amelynek rangsorát a világ minden tájáról bevont szakértők és influenszerek döntötték el szavazással. (via index.hu)

Fotó: Pixabay

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények