Belföld

Ezek megőrültek? Magyarország nyolc pontja is „háborús övezetté” válhat novemberben

Böröndi Gábor vezérezredes szerint a háború kitörése után fel kellett rázni a honvédségi katonákat.

„A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká” – mondta Böröndi Gábor a Magyar Honvédség vezérkari főnöke a Magyar Nemzetnek adott interjújában.

Böröndi arról is beszélt, hogy az orosz–ukrán háború kitörése után új gondolkodásmódot kellett bevezetni egy olyan hadseregnél, amely a békéhez szokott hozzá. A vezérkari főnök úgy fogalmazott, hogy a háború kitörését követően fel kellett rázni a katonákat.

A tervek szerint novemberben évek óta nem látott hadgyakorlat kezdődik Magyarországon, az ország nyolc pontján, amely során felmérik azt is, hogy Magyar Honvédség és a civil közigazgatás hogyan tud együttműködni.

Arra a kérdésre, hogy hol tart a júniusban Horvátországban lezuhant katonai helikopter ügyének kivizsgálása, Böröndi azt válaszolta, hogy egy ilyen eset teljeskörű vizsgálata legalább 8-12 hónapig tart. „Sokak számára talán elképzelhetetlen, hogy milyen részletességgel vizsgálódnak. Még azt is megnézik például, hogy a katonák előzőleg mit ettek, mit csináltak, milyen lelkiállapotban voltak. Az utolsó darabig begyűjtött roncsokat apró darabokra szedik, az alkatrészeket bevizsgálják, megnézik a korábbi javítások feljegyzéseit” – magyarázta a vezérkari főnök. (via hvg.hu)

Kép: MTI/Kovács Tamás
Ha tetszett a cikk és érdekesnek találta, kérjük, hogy ossza meg ismerőseivel!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük