Belföld

Ez lehet a jövő a robotsebészet irányába

Legutóbb öt évvel ezelőtt beszéltünk a Magyarországon először alkalmazott új endoszkópos gerincsebészeti módszer kapcsán. Milyen változások történtek ezen a téren azóta?

Valóban 2018-19-ben kezdtük el az új endoszkópos technikát a gerincbetegek számára, akkor még bevezetési fázisban, az elmúlt években pedig arra törekedtünk – amennyire a Covid-járvány és az állami keretek engedték -, hogy minél nagyobb számban végezzük el ezt a műtétet. Ameddig tudtuk, végeztük az állami finanszírozás keretében.

Személyes karrierutamban tavaly történt nagyobb változás, amikor a magánszektor felé fordultam és megalapítottam a saját endoszkópos központomat. Azóta nagyon sok ilyen műtétet csináltunk, elmélyedtünk ebben a technikában, csúcsra fejlesztettük.

Amikor 2019-ben beszélgettünk, kiderült számomra, hogy Európában is különleges helyzetben voltak akkor ezek a magyar betegek, mert elsőként juthattak hozzá ehhez a műtéti technikához. Hogyan változott ez a versenyelőnyünk?

Európában is az elsők voltunk ezzel a technikával, idővel azonban ez az előny elveszett, mert nem tudtuk azt a mennyiséget csinálni, amit szerettünk volna.

A kihívás az volt, hogy minél nagyobb számban tudjuk alkalmazni ezt a műtéti technikát, ezt akartam megoldani és ezért is váltam ki.

Nem volt elég az állami keret?

Amikor behoztuk ezt a technikát, volt egy kezdeti finanszírozás erre a célra, ami lassan elapadt, az eszközök közben viszont amortizálódtak, és az utófinanszírozás már nehézkessé vált, nem tudtuk olyan mennyiségben csinálni, ahogy szerettük volna. Kezdetben ezek hosszabb beavatkozások voltak a betanulási fázisban, de a sok eset után mi is fejlődtünk, és oda jutottunk, hogy az új technika beavatkozási ideje megegyezik a hagyományos technika idejével, 1-1,5 óra alatt kész vagyunk a beavatkozással. A koronavírus járvány is közbeszólt, a kényszerű leállás után már nem tudtunk olyan mennyiséggel újraindulni, amit szerettem volna.

És miért pont a magán, miért nem egy másik állami intézmény?

Kellett egy olyan partner, aki tartósan tudja finanszírozni ezt a technikát.

Az endoszkóp egy olyan eszköz, ami 30-50 műtétre jó, de bármikor beüthet az, hogy 20 után tönkremegy, és hirtelen kell egy másik. Ha hirtelen nincs másik, akkor leállnak a műtétek.

Ez a partner a Szent Magdolna Magánkórház lett, ők nagy potenciált láttak ebben a technikában, és befogadták. 2022 óta olyan volumenben tudom alkalmazni ezt a műtéti technikát a pácienseknél, hogy időközben megalapítottam a saját központomat, amely Magyarországról és a környező országokból egyaránt fogad betegeket. (via portfolio.hu)

Fotó: Freepik

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?