Külpol

Ettől falnak megy Orbán: az ukrán parlament visszaállítja a kárpátaljai magyarok nyelvhasználati jogait

Az ukrán parlament által hozott törvény ételemében minden uniós nyelv használható az élet bármely területén. Egy kivétel van: az orosz.

A kisebbségekről szóló törvény módosítása – írja az Unian ukrán állami hírügynökség nyomán a Népszava – 317 képviselő szavazatával ment át a 450 tagú kijevi törvényhozásban. Ennek ételmében a politikai reklámokban, az állami iskolákban és egyetemeken, a nemzeti kisebbségek osztályaiban, a médiában használható minden uniós nyelv, az orosz azonban nem. Ukrán nyelv és irodalmat tanulni kötelező lesz az iskolákban, de anyanyelvű oktatáshoz azoknak is joguk van, akik 2018. szeptember 1. előtt kezdték meg a középiskolai tanulmányaikat. A törvénymódosítás a középiskola végéig biztosít lehetőséget anyanyelvű tanulásra.

Az ukrán parlament hivatalos oldala szerint a törvénymódosítást már Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is aláírta. A kisebbségi törvény várható elfogadása után fél éven belül ahhoz kell igazítani minden vonatkozó törvényt, rendeletet – fűzi hozzá a Telex.

Címlapkép: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük