Belföld

Éppen hatalmas vagyont pakolnak át alapítványba a leggazdagabb magyarok

Egyre inkább úgy tűnik, hogy bizonyos NER-körökben szinte már cikinek számít, ha az embernek nincs egy vagyonkezelő alapítványa – írja az mfor.hu.

Az kevésbé meglepő, hogy a széles körben ismert milliárdosok, mint Csányi Sándor és Hernádi Zsolt megcsinálta a maga alapítványát, de a NER kevésbé nevezetes, de jelentős pénzek felett diszponáló arcai is gründoltak már maguknak egy ilyen civil szervezetet. Két nevet és két vagyonkezelő alapítványt mutatunk most be:

  • Kis-Szölgyémi Ferenc  – GAMMA FUND Vagyonkezelő Alapítvány,
  • Szivek Ferenc  – Hearts Vagyonkezelő Alapítvány.

Kis-Szölgyémi Ferenc legutóbb először jelent meg a Forbes gazdaglistáján az 50. helyen 43,8 milliárd forintos becsült vagyonnal. A lap leírása szerint a tulajdonában lévő B+N Referencia Zrt. egykor Simicska Lajos üzleti köréhez tartozott. Az eredetileg takarítással foglalkozó cég felvásárlásokon és nagy állami pályázatokon nőtt hatalmasra, és lett komplex ingatlanüzemeltető. Az ország egyik legnagyobb tenderkirálya, becslések szerint fennállása óta több mint hatszázmilliárd forintot zsebelhettek be pályázatokon. Szakonyi Péter kollégánk által szerkesztett 100 leggazdagabb magyar című kiadványban pedig már 2022-ben szerepelt Kis-Szölgyémi a 71. helyen 23,7 milliárd forintos vagyonnal. A 2023-as listán pedig már felezte a mezőnyt 41,3 milliárddal.

A milliárdos vállalkozónak tehát GAMMA FUND Vagyonkezelő Alapítvány néven fut a maga alapítványa. Bírósági adatok szerint tavaly október 16-án jegyezte be a Fővárosi Törvényszék. Az még egy 2020-as hír volt, hogy Kis-Szölgyémi három takarítócéget is alapított: az Alfa, a Béta és a Gamma 2020 Zrt.-t. A Gamma név segített, ugyanis nyilvános adatbázisból kiderült, hogy a Gamma 2020 Zrt.-nek tavaly november 13-a óta már GAMMA FUND Vagyonkezelő Alapítvány a tulajdonosa. Ráadásul a Gamma 2020 tavaly november 21-én a Beta Tower Kft. birtokosának mondhatja magát, tehát így az alapítvány alá jelenleg két cég tartozik.

Bár a Gamma 2020 Zrt. a 2022-es beszámolója szerint 3,3 milliárd forintos saját tőkével rendelkezik, mégis inkább a Beta Tower kft. tűnik egyelőre izgalmasabb társaságnak. Mégpedig azért, mert 2021-es hír volt, hogy félig lebontanak, majd újjáépítenek egy házat a Parlament mellett. A 24.hu írt arról, hogy a Biarritz-házként ismertté vált palota Duna felé néző oldalán, a Széchenyi rakpart 12/B.-én hirtelen bontásba kezdtek. A tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő 2016-ban az eladás mellett döntött, arra azonban talán nem számítottak, hogy az alig hétszázezer forinttal a közel másfél milliárdos kikiáltási ár felett fog elkelni. A Földhivatali Információs Rendszer szerint 2017 februárjában a Beta Tower Ingatlanbefektetési és -hasznosító Kft. tulajdonába került a ház, aminek hátterében a NER ismert alakjai bukkantak fel. Ez a cég pedig mostanra Kis-Szölgyémi alapítványa alá tartozik.

A Szivek családdal az Átlátszó is foglalkozott, cikkük szerint a rendszerváltás már vagyonos családként érte Szivekéket, és az idősebb generáció az esztergomi privatizációból is kivette a részét. Került utóbb minden, kandallógyár, pékség, sporttelepes ingatlan a környéken, hotel az Alföldön. A család a kezdetektől közösen üzletel: az elhunyt családfő, az ő első házasságából származó fia, ifjabb Szivek Ferenc, az unoka (a legifjabb Szivek Ferenc), illetve a féltestvérénél 16 évvel fiatalabb Szivek Norbert számos vállalkozásban együtt vettek/vesznek részt, írta az Átlátszó.

A Szivek család vagyonkezelő alapítványát tehát Hearts Vagyonkezelő Alapítványnak keresztelték el és tavaly október 18-án jegyezték be. Három képviselője van: Szivek Ferenc, Szivek Ferenc és Szabó Gábor. Nyilvános adatbázis szerint pedig a Hearts a legifjabb Szivek Ferenc tulajdonrészét vette át a családi kandallógyárban. Az SC Invest Egom 2022-ben 1,8 milliárd forintos forgalom mellett 311,6 millió forintos nyereséggel zárt, miközben a saját tőkéje 637 millió forint. A NER-hez legegyszerűbben úgy köthető a Szivek família, hogy 2022-ben a szintén esztergomi Hernádi Zsolt őket is bevonta a helyi szállodabizniszébe.

Hernádi maga is gründolt már vagyonkezelő alapítványt, mint ahogy Csányi Sándor, Nagy Elek és a Sánta család, valamint a Borkai-ügyből ismert kaszinók is alapítványi hátteret kaptak. (via mfor.hu)

Kép: Pixabay

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük