Belföld

Rendszeresen fogadott el kenőpénzt egy szociális és gyermekvédelmi szerv zalai főosztályvezetője

A nő az egyik irányítása alatt álló intézmény vezetőjét is bevonta a bűncselekménybe.

Vesztegetés miatt vádat emelt az ügyészség két nővel szemben, akik egy szociális és gyermekvédelmi feladatokat ellátó költségvetési szerv dolgozóiként pénzt fogadtak el egy gyógyászati segédeszközöket forgalmazó cégtől.

Az egyik zalaegerszegi nő a szerv zalai kirendeltségének a főosztályvezetője volt, a másik az ő irányítása alatt álló egyik szociális intézmény vezetőjeként dolgozott.

A főosztályvezető a hozzá tartozó szociális intézmények működéséhez kapcsolódó beszerzésekre adásvételi szerződést között egy gyógyászati segédeszközöket forgalmazó budapesti céggel, amely egy pécsi egyéni vállalkozót bízott meg az értékesítéssel. A területi képviselő eleinte úgy forgatta vissza jutalékként a tisztálkodószerek értékesítéséből származó hasznot, hogy egyes termékeket ingyenesen adott az intézményeknek.

A főosztályvezető 2019 szeptemberében aztán felvetette neki, hogy a „kompenzációt” ezentúl ne termékekben adja át, hanem készpénzben. Ezt megbeszélte az intézményvezetővel is, és megállapodtak abban, hogy az így kapott készpénzt mindig megfelezik egymással.

Az alkalmanként 150-200 ezer forint összegeket a területi képviselő negyedévente, személyesen adta át a két nőnek. Az összegeket az intézményvezető részben az általa vezetett szociális intézmény működésére használta fel, a főosztályvezető azonban ismeretlen célra költötte .

A vádirat szerint a kormányzati szolgálati jogviszonyban álló főosztályvezető és a közalkalmazottként dolgozó intézményvezető a jogtalan előny elfogadásával megszegte az irányadó munkáltatói szabályzat előírásait. A Zala Vármegyei Főügyészség ezért önálló intézkedésre jogosult személy által üzletszerűen, folytatólagosan és társtettesként elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette miatt emelt vádat ellenük.

Fotó: Pixabay

(via hvg.hu)

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények