Belföld

Ennyi volt! A Legfelsőbb Bíróság megerősítette: nem lehet népszavazás az akkumulátorgyárakról

Az LMP próbálta sokadszor megakadályozni a további gyárak építését, de a Nemzeti Választási Bizottság a népszavazásra javasolt kérdés hitelesítését júniusban megtagadta. Ezt a határozatot most a Kúria (Legfelsőbb Bíróság) helybenhagyta – számol be a hvg.hu.

Az LMP és a Momentum többször próbált népszavazást kezdeményezni, de sem a túlzott vízigény elleni kérdés, sem a helyi népszavazást kötelezővé tenni kívánó megoldás nem ment át a különböző szűrőkön.

Nemzeti Választási Bizottság (NVB) egyik kifogása az volt, hogy mivel egy akkumulátor gyártására szolgáló ipari létesítmény engedélyezési eljárása több évig tart, a sikeres népszavazás nyomán megalkotandó jogszabály olyan ipari létesítmények engedélyezési eljárására is vonatkozna, amelyek a hatályba lépése előtt kezdődtek meg és 2023. december 31. után is folytatódni fognak.

Amennyiben pedig a fent jelzett időszakban kiadott engedélyeket vissza kellene vonni, az mindenképpen a visszamenőleges hatályú jogalkotás tilalmába ütközne.

Továbbá a kérdés általánosan „akkumulátor gyártására szolgáló ipari létesítményről” beszél, amin érteni kell a háztartási kisgépek vagy a mobiltelefonok akkumulátorait, illetve a gombelemeket gyártó üzemet is, de ezt „a választópolgár tudata nem feltétlenül fogja át”.

Az érvek között szerepel, hogy a kormány Nemzeti Akkumulátor Iparági Stratégia 2030 című dokumentuma szerint „Magyarország éghajlat-politikai céljainak elérésében fontos szerepet kap a fokozatosan csökkenő karbonkibocsátás mellett előállított villamosenergia gyors ütemben és egyre szélesebb körben történő felhasználása”.

Az NVB ülésén az ellenzéki delegáltak egységesen vitatták a határozattervezet érvelését. Szerintük az a kormány propagandáját tükrözi, pedig valójában egyértelmű kérdésről van szó.

A határozatot végül 8:7 arányban fogadták el.

A Magyar Közlöny kedd esti számában közzétett kúriai határozat ezt az elutasító döntést hagyta jóvá, tehát népszavazást erről a kérdésről sem lehet tartani. (via hvg.hu)

Ha tetszett a cikk és érdekesnek találta, kérjük, hogy ossza meg ismerőseivel!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük