Belföld

Nem semmi – Mintegy tízezer életet mentett eddig a gondosóra

A Gondosóra program még hatékonyabbá tétele érdekében együttműködési megállapodást kötött az Országos Mentőszolgálat (OMSZ), a Miniszterelnöki Kabinetiroda és a Kormányzati Szolgáltató Központ Nonprofit Kft.

A két szervezet eddig is egymást segítve dolgozott, most az együttműködés hivatalossá válik és új szakaszba lép: még gyorsabban megérkezhet a “segítség egy gombnyomással” – fogalmazott szerdán az OMSZ központjában a gondosóra szlogenjét idézve Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója a Miniszterelnöki Kabinetiroda képviseletében. Hozzátette, az ingyenes Gondosóra programba már több mint hatszázezer 65 év feletti regisztrált, és eddig nagyságrendileg tízezer életet mentett meg.

Juhász Roland, a Kormányzati Szolgáltató Központ Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója kifejtette, a program keretében több mint 130 diszpécser fogadja a hívásokat. Nagyobb baj esetén a mentőszolgálatot értesítik, kisebb problémáknál viszont a diszpécserek adnak segítséget, ezzel is tehermentesítve a mentőket. A mostan együttműködés célja az eddigi közös munka továbbfejlesztése, hogy a gondosóra diszpécserközpontjától a mentésirányítás minél pontosabb információkat kapjon.
Vészhívásnál a gondosóra helymeghatározási funkciója hatalmas segítség a mentésirányítás számára. Azt kérte, a mentők javasolják az időseknek a gondosóra használatát, másrészt az OMSZ adjon segítséget abban, hogy a diszpécserszolgálat még szakszerűbben végezhesse a munkát.

Az OMSZ tavaly 1,3 millió embernek nyújtott segítséget, közülük kétszázezren voltak nagyon súlyos állapotban. „Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy a technológiát a legjobban felhasználjuk az ő érdekükben, így evidens volt a Gondosóra programhoz való csatlakozás” – fogalmazott Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója. Elmondta, máris napi szintű a kapcsolat, egyre több hívás érkezik a gondosórától, egyre hatékonyabb az együttműködés. Készítettek egy nemzetközileg is validált segédletet a betegek kikérdezésére a gondosóra munkatársai, diszpécserei számára, hogy „tényleg egy nyelvet beszéljenek” a mentésirányítással. (via hazipatika.com)

Fotó: Soós Lajos/MTI

 

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények