Belföld

Elkezdődtek a Fidesz végórái? Hatalmas népharag zúdult a Karmelita kolostorra

A Momentum a Karmelita előtti kordonoknál szervezett tüntetést, hogy felhívja a figyelmet a kegyelmi botrány valódi felelőseire: Orbán Viktorra és Rogán Antalra – tájékoztatta a Közbeszédet a Momentum kommunikációs irodája szerda este.

Az első felszólaló Fekete-Győr András, a Momentum országgyűlési képviselője, korábbi elnöke volt, akit a bíróság nemrég egy év felfüggesztett börtönre ítélt a rabszolgatörvény-ellenes tüntetések idején történt szerepvállalása miatt. Fekete-Győr beszédében elmondta: Orbán a kegyelmi botrány kirobbanása óta bujkál, lapít, és nem ad válaszokat az szerepe körül egyre sokasodó kérdésekre:

„Novák Katalin és Varga Judit lemondása csupán az első lépés, ha úgy tetszik, erkölcsi minimum. A következő lépés, hogy Orbán Viktor tisztázza, ki adott utasítást a Fidesz-fülbevalós köztársasági elnökének és az igazságügyi miniszterének, hogy adjanak kegyelmet a bicskei gyermekotthon pedofilvédő igazgató-helyettesének? Tudott-e a kegyelemről Orbán Viktor, netalán áldását is adta-e rá?”

A tüntetés második felszólalójaként Juhász Péter következett, aki a Momentum támogatásával indul az V. kerületben polgármesterként. Juhász beszédében Rogán Antalt szólította meg: „Tóni! Lehet, hogy az ügyészségen nem tudják a neved, de ti biztosan tudjátok, kire gondolok: Rogán Antalra. Belebukott ebbe az ügybe Novák, Varga, Balog, Rogán és Orbán. Novák és Varga legalább vállalták a felelősséget, és lemondtak. Balog azonban emberileg a legaljára süllyedt, és még nem mondott le. De le fog, mert a közössége nem fogja megtűrni maga között.”

Juhász lemondásra szólította fel Rogán Antalt: „Tóni, vegyél róla példát. De előtte menj oda Orbán számítógépéhez, és írd be a kezeddel: bocsánat. Ez az utolsó, amit várunk tőled, mielőtt lemondasz. Mert politikailag megbuktál, húzz el a közéletből.”

Juhász után Hadházy Ákos, zuglói országgyűlési képviselő következett. Hadházy azoknak üzent, akik a rendszeren belül vannak, és rágja őket a lelkiismeret. „Nekik azt üzenem, hogy remek idő jött el a kiugrásra. Itt az ürügy, ami alapján megtehetik. Ne várják meg, míg a rendszer összedől. Ha most még megteszik, majd a szemébe nézhetnek a gyermekeiknek, unokáiknak.”

Hadházy hangsúlyozta: a lemondásokban kulcsszerepe volt a független sajtónak, aminek köszönhetően a kegyelmi ügy eljutott az emberekig, és mélyen felháborította őket. De a propagandának is, hiszen Novák és Varga bukását az is okozta, hogy a propaganda is ellenük fordította az ágyúját. Hadházy szerint a „Fidesz rendszere nem legyőzhetetlen, de ehhez újult erővel kell fellépnünk a propaganda ellen.”

A tüntetés záró felszólalójaként Donáth Anna, a Momentum elnöke azzal kezdte: az elmúlt napokban minden arról szólt, hogy ki ki mögé bújik és ki kire tolja a felelősséget, miközben a lényegről alig beszélnek. „Itt gyermekek kárára történtek bűnök. Mert a gyermekvédelem helyzete súlyos probléma ma Magyarországon.”

„Ez a rendszer morálisan megbukott. Hazudnak, terelnek és kimentenek bárkit, aki nekik fontos, miközben nem foglalkoznak a gyermekvédelemmel. Ha a kormánynak fontos lenne a gyermekvédelem, költene rá. De nem költ. Egyre kevesebb pénz, egyre kevesebb figyelem, egyre kevesebb törődés jut a gyermekekre. Pont azok nem számíthatnak erre a rendszerre, akiknek a legnagyobb szüksége lenne rá.”

Donáth Anna szerint semmiféle valódi felelősségvállalás nem történt az igazi felelősök részéről. „Ami történik, az nem felelősségvállalás. A felelősségvállalás az, amikor a döntéseknek következményei vannak. Amikor elindul egy változás, és jobb lesz azoknak, akik eddig szenvedtek. A bicskei gyerekeknek jobb lett?”

Donáth Anna háláját fejezte ki azon református testvérek iránt, akik felszólaltak Balog Zoltán tettei ellen. „Lehet, hogy Balognak akkora a hatalma, hogy saját egyháza sem tudja lemondatni, de ha a lelkiismerettel rendelkező reformátusok kiállnak mögüle, akkor muszáj lesz lemondania. Orbán Viktor mögül is ki kell, hogy álljanak azok, akik látják, hogy ez a rendszer morálisan megbukott.”

„Legyen hitetek a változásra, legyen bátorságotok a változtatásra! Ne hagyjátok, hogy a témát eltereljék! Álljatok ki az igazatok mellett, és mutassátok meg, hogy magyarázattal tartoznak nektek. Tartsatok ki, maradjunk együtt!”

Donáth beszéde végén a tüntetés résztvevőit arra biztatta, vegyenek részt a pénteki, influencerek által szervezett tüntetésen és a vasárnapi összellenzéki megmozduláson is.

Fotó: 444/Youtube

Toók László Flórián

Toók László Flórián újságíró, a Közbeszéd alapító-főszerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük