Pletykafészek

Ekkora változás történik a szervezetben a rendszeres vitaminszedés mellett

Az alábbiakban ezt fogjuk részletesen körbejárni: alapul vesszük a leggyakrabban szedett vitamintípusokat, és megnézzük, hogy milyen egészségügyi előnyöket tapasztalhatunk, ha rendszeresen szedni kezdjük őket.

A legalapvetőbb étrend-kiegészítő, a C-vitamin

Élete során már biztosan mindenki szedett C-vitamint: ha nem is rendszeresen, akkor a téli időszakban vagy egy betegség során biztosan. De miért is ennyire magától értetődő a C-vitamin szedése?

Nos, ez a tápanyag, amit aszkorbinsavnak is neveznek, rendkívül sokszínű, a szervezetben rengetegféle szerepet tölt be. Ezek közül a legismertebb talán az immunrendszer megerősítése: a C-vitamin szedése segít, hogy a szervezetünk ellenállóbb legyen a megbetegedésekkel szemben. Emellett antioxidáns hatása is van, tehát fellép a káros szabad gyökök ellen, valamint a szív- és érrendszerre is pozitív hatással van, így hosszú távon megelőzheti az olyan komoly egészségügyi problémákat, mint a rákos megbetegedések vagy a szívroham.

De a pozitív hatásait a külsőnkön is tapasztalhatjuk, mivel segíti a bőr feszességéért felelős kollagén termelődését, sőt még a ragyogást is fokozza. Emellett hozzájárul a gyorsabb sebgyógyuláshoz és a hegképződéshez is, de az ínyünket is egészségesebbé teszi, így ritkábban tapasztalhatunk kellemetlen vérzést a területen.

A napfényből származó tápanyag, a D-vitamin

A legtöbben a téli hónapokban nyúlnak a D-vitaminos táplálékkiegészítők után, hiszen ilyenkor nem tudunk elegendő mennyiséget magunkba „szívni” a napsugárzásból. (Körülbelül naponta fél órát kell a napon eltöltenünk ahhoz, hogy a D-vitamin-raktáraink tele legyenek.)

A C-vitaminhoz hasonló a D-vitamin is megacélozza az immunrendszert, így ha rendszeresen pótoljuk, a betegségek nagyobb eséllyel kerülnek majd el minket. Szintén a már részletezett aszkorbinsavhoz hasonlóan segít az olyan komolyabb egészségügyi kockázatok kivédésében, mint a rák vagy a szívproblémák. Sőt – bár ezt nem tapasztalhatjuk annyira gyakran a mindennapokban – erősíti a csontokat, így védi azokat a sérülésekkel, esetleges törésekkel szemben. (via Bidista.com)

Fotó: Pixabay

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények