Külpol

Éhínség fenyeget a Gázai övezet északi részén az ENSZ szerint

A Gázai övezet északi részén minden harmadik 2 év alatti gyermek súlyosan alultáplált, és már fennáll az éhínség veszélye – közölte szombaton a palesztin enklávéban működő ENSZ-ügynökség, az UNRWA.

Az ENSZ palesztin menekülteket segélyező és munkaközvetítő hivatala a Közel-Keleten, az UNRWA közösségi médiában közzétett jelentése szerint „a gyermekek alultápláltsága egyre szélesebb körű, és soha nem látott méreteket ölt Gázában”.

A gázai kórházak már alultápláltságban, illetve kiszáradásban elhunyt gyermekekről is beszámoltak.

Több mint öt hónapja tart Izrael légi és szárazföldi hadjárata a Gázai övezetben, amelyet a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet október 7-i támadása váltott ki. Az enkláve nagy része már romokban hever, és a 2,3 millió lakos nagy hányada elhagyni kényszerült lakhelyét, menekülttáborokban néz szembe a súlyos humanitárius válsággal.

Az élelmezésbiztonságot figyelő nemzetközi szervezet, az IPC várhatóan hamarosan jelentést készít a gázai éhínség mértékéről. Decemberi jelentésében a szervezet már az éhínség veszélyére figyelmeztetett a májusig tartó időszakra vonatkozóan.

Az éhínség definíciója szerint akkor áll fenn, ha a lakosság legkevesebb 20 százaléka súlyos élelemhiánnyal küzd, háromból egy gyermek akut alultápláltságban szenved, és 10 ezer emberből naponta kettő éhenhal, vagy alultápláltság okozta valamilyen betegségbe hal bele.

Fotó: Freepik