Belpol

Egy kerületben megtörtént az újraszámlálás: mutatjuk, hogy mennyi eddig a szavazat különbség

Az RTL Híradó információi szerint az egyik budai kerületben nem csak leadták, hanem össze is számolták ma az érvénytelen főpolgármesteri szavazatokat.

Mint ismert, Vitézy Dávid, az LMP és a Fidesz által támogatott főpolgármester-jelölt az érvénytelen szavazatok újraszámlálását kérte, arra hivatkozva, hogy azok száma 72-szerese volt a két legtöbb voksot kapó jelölt közötti különbségnek. A Nemzeti Választási Bizottság a fellebbezés alapján szerdán úgy döntött, hogy újraszámolják a Budapesten leadott összes érvénytelen szavazólapot. Erre pénteken kerül sor az NVB-nél.

A Híradó úgy tudja, hogy a szóban forgó budai kerületben viszont eredmény is született, Vitézy javára 13, Karácsony Gergelynek pedig 2 plusz érvényes szavazatot találtak.

Karácsony és Vitézy között a hétfő hajnalban befejezett összesítés végeredménye szerint 324 volt a különbség a jelenlegi főpolgármester javára.

Az újraszámlálás körüli jogi aggályokra hivatkozva csütörtökön Karácsony Gergely azt jelentette be, hogy kezdeményezi: ismételtessék meg Budapest teljes területén a főpolgármester-választást, mert az tovább csökkentette a választási eljárás korrektségébe vetett közbizalmat.

Fotó: MTI/Ruprech Judit

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények