Belpol

Donáth Anna: Vidnyánszky Attilában se kultúra, se méltóság, se tisztesség nem maradt

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója nem gratulált Kulka Jánosnak, miután a Nemzet Színészévé választották, majd az RTL riporterével kiabált, amikor számonkérték – tájékoztatta a Közbeszédet a Momentum szóvivője.

Donáth Anna, a Momentum elnöke és EP-listavezetője ennek kapcsán arról ír

A tizennégy éve épülő hatalmi gépezet kulcspozícióiban cinikus, mindenki másra ellenségként tekintő emberek ülnek. Erre jó példa a mindenható kultúrpápa, Vidnyánszky Attila. Aki személyes bosszúból einstandolta az SZFE-t, háborút hirdetett a kultúrában, zsarnoki vezetése a Nemzeti Színházban majdnem megnyomorított két színészt. Hogy milyen állapotban van ez az ember, mennyi kisstílűség és indulat mozgatja, arról most már kézzelfogható bizonyítékunk is van.

Miután Kulka Jánost a Nemzet Színészévé választották, hivatalából adódóan Vidnyánszky kötelessége (és kiváltsága) lett volna, hogy mindezt a színész tudtára hozza. Nem élt vele, felrúgva ezzel egy több évtizedes hagyományt.

Majd amikor az RTL riportere megkérdezte, hogy miért hozta meg ezt a döntést, egy önmagából kivetkőzött, agresszív kocsmai huligán stílusában kezdett üvöltözni az RTL stábjával, még az operatőrt is azzal vádolva, hogy „pusztítja a magyar ember lelkét”.

Ez az ember nem alkalmas vezetőnek. Főleg nem alkalmas a Nemzeti Színház élére. Se kultúra, se méltóság, se tisztesség nem maradt benne.”

Fotó: Máthé Zoltán/MTI