Belpol

Donáth Anna: a NER cinkosa a velünk élő fasizmusnak és fasisztáknak

Donáth Anna, a Momentum elnöke a Facebookon fejtette ki a véleményét azzal kapcsolatban, hogy a kormány a neonyilasok legnagyobb erődemonstrációját, az úgynevezett „Kitörés Emléktúrát” felvette az államilag támogatott tömegsport rendezvények közé.

A Momentum elnöke azt írja:

A Bayer-botrány árnyékában elsikkadni látszik az a hír, hogy a neonyilasok legnagyobb erődemonstrációját, az úgynevezett „Kitörés Emléktúrát” felvették az államilag támogatott tömegsport rendezvények közé az olimpiai Ötpróba programba. Mégpedig a Mi Hazánk alelnökének javaslatára. Ugyan később törölték, de a NER hivatalos indoklása szerint nem azért, mert ez egy fasiszta dzsembori, amihez civilizált embernek nem lehet köze. Állításuk szerint azért törölték, mert az eseménynek „megosztó társadalmi, politikai kihatásai” vannak. Külön kiemelték, hogy „sem az esemény korábbi felvételével, sem a visszavonásával nem kívántak semmilyen társadalmi véleménynyilvánításban részt venni.

Donáth szerint a NER tehát büszkén semleges abban a kérdésben, hogy egy neonáci erődemonstrációnak van-e helye a magyar közéletében, így némaságukkal gyáva cinkosai lesznek a velünk élő fasizmusnak és fasisztáknak.

Bejegyzése végén Donáth hozzáteszi: “Mi viszont nem vagyunk gyávák, és nem félünk nevén nevezni a dolgokat. Mert nem attól lesz valaki fasiszta, hogy 80 évvel ezelőtt a nagyapja nyilas volt. Hanem attól, hogy ma a közbeszédet fertőzi a gyűlöletkeltéssel, és politikát épít a megosztásra és a kirekesztésre”.

Fotó: Donáth Anna/Momentum

Ezeket olvasta már?

Toók László Flórián

Toók László Flórián újságíró, a Közbeszéd alapító-főszerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük