Belpol

Írásbeli kérdésekkel keresi a választ a napokban nyilvánosságra került kétes ügyekre az MSZP

Magyar Péter, Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter exférje, a Diákhitel Központ egykori vezetője vasárnap este a kegyelmi botrányt követően az elmúlt 14 év egyik legnagyobb horderejű interjúját adta. Magyar lemondott minden állami posztjáról, majd Facebook bejegyzésekben és interjúban hozott nyilvánosságra számos, a Fidesz és a NER működését bemutató információt.

Dr. Tóth Bertalan frakcióvezető és Vajda Zoltán országgyűlési képviselő több írásbeli kérdést is benyújtott az illetékes minisztereknek címezve, hogy kiderüljön, a Magyar Péter által elmondottak miért és hogyan történtek.

Magyar Péter elmondása szerint az éves, több százmilliárdos állami kommunikációs tendereket mindig egy cég nyeri meg, és gyakorlatilag mindenkinek kötelező ezzel a vállalattal szerződnie. A Magyar által akkoriban vezetett Diákhitel Központnak is ezzel a céggel kellett szerződést kötnie, azonban nem voltak megelégedve a szolgáltatás minőségével, valamint a kommunikációs szereplőktől a piaci árhoz képest sokszorosan túlárazott ajánlatokat kaptak. Magyar Péter a szerződések aláírását többször megtagadta, mire jelezték neki, hogy “ezt nem kéne”. Így előbb a tulajdonosi joggyakorló Magyar Fejlesztési Banktól hívták fel, aztán már a Miniszterelnöki Kabinetiroda kabinetfőnöki irodájából kapott telefont, hogy jobban teszi, ha aláírja.

Dr. Tóth Bertalan és Vajda Zoltán a következőket kérdezi minderre tekintettel Rogán Antaltól:

 1. Ön utasította a Miniszterelnöki Kabinetiroda kabinetfőnöki irodájának munkatársait, hogy gyakoroljanak nyomást a túlárazott szerződések aláírása érdekében?
 2. Mikor indít vizsgálatot a saját minisztériumát érintő korrupciós vádak tisztázása érdekében?

Tekintettel arra, hogy a Magyar Fejlesztési Bank felett a tulajdonosi jogokat a nemzeti vagyonért felelős miniszterként Nagy Márton gyakorolja, így a történtekért személyes felelősséggel tartozik. Az MSZP képviselői a minisztertől a következőket kérdezték:

 1. Mióta rendszeres a Magyar Fejlesztési Banknál a piaci árhoz képest sokszorosan túlárazott ajánlatok alkalmazása?
 2. Mit kíván tenni a korrupció visszaszorításáért, a törvényes működés helyreállításáért az irányítása alá tartozó Magyar Fejlesztési Bank esetében?

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is érintett a Magyar Péter által elmondottakban, ugyanis Varga Judit exférje azt mondta, miután nemet mondott egy, a Karmelita-kolostorban kapott ajánlatra, egyszer csak megjelent az irodájában a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, vizsgálódni kezdtek, és adathordozókat foglaltak le.

A hivatal vezetőjével egyeztetve derült ki Magyar számára, hogy ez egy figyelmeztetés, ő is csak előző este kapott egy telefont, hogy ki kell szállniuk, és le kell foglalniuk mindent Magyar Péter irodájában, de ne csináljon semmit, mert nem lesz baj.

Tekintettel arra, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal irányítását a Miniszterelnökséget vezető miniszter látja el, így a történtekért személyes felelősséggel tartozik, ezért dr. Tóth Bertalan és Vajda Zoltán a következőket kérdezte Gulyás Gergelytől:

 1. Tudott arról, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt politikai leszámolás eszközeként használják fel? Hogyan engedélyezhetett egy ilyen akciót?
 2. Mikor indít vizsgálatot az egyértelmű visszaélések felderítésére?

Magyar Péter elmondása szerint még az MTI-közleményeket is Rogánék hagyják jóvá, így szerinte nem kell sokat gondolkodni arról, hogy ki állhat a kommunikációs támadások mögött.

A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető minisztertől a következő kérdésekre vár választ az MSZP két politikusa:

 1. Milyen alapon cenzúrázza a Miniszterelnöki Kabinetiroda az MTI-közleményeket?
 2. Mely minisztereket látja még el utasításokkal annak kapcsán, hogy miként kommunikálhatnak a saját ügyükben?

Az MSZP képviselői Orbán Viktortól is válaszokat várnak napjaink egyik legnagyobb politikai botránya kapcsán. Magyar Péter szerint egyértelmű, hogy mivel minden MTI-közleményt jóváhagynak Rogán Antalék, ezért egy olyan, politikailag és erkölcsileg is fontos kérdésben, mint egy pedofil büntetőügy kapcsán meghozott kegyelmi döntés, szintén volt valamilyen egyeztetés. Azt például biztosan tudja Magyar, hogy a Budaházy-ügyben adott kegyelemről volt magas szintű egyeztetés, a Fidesz- elnökség is tárgyalt róla, magas szintű lobbi volt minden irányból, pro és kontra.

Minderre tekintettel dr. Tóth Bertalan és Vajda Zoltán a következő kérdésekre várja Orbán Viktor miniszterelnök válaszát:

 1. Milyen személyes szerepe volt K. Endre büntetőügye kapcsán született kegyelmi döntésben?
 2. Gyakorolt-e politikai nyomást Novák Katalin köztársasági elnökre annak érdekében, hogy nyújtsa be a lemondását?

Dr. Tóth Bertalan írásbeli kérdést küldött Rogán Antalnak azügyben is, hogy megtudja, milyen információval rendelkezett a kormány, illetve milyen információval rendelkezett Rogán Antal a meghozott kegyelmi döntésről. Magyar Péter elmondása szerint a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszternek – mint a kormány tagjának – érdemi információja lehetett a társadalomban méltán felháborodást okozó kegyelmi határozat meghozatalának körülményeiről – számol be az mszp.hu.

Dr. Tóth Bertalan Rogán Antaltól a következő kérdésekre várja a választ:

 1. Megfelel-e a valóságnak Kovács Zoltán államtitkár úr állítása, miszerint valóban nem történt egyeztetés a Vatikánnal a kegyelmi határozat ügyében?
 2. Milyen információval rendelkezett Magyarország Kormánya, illetve milyen információval rendelkezett Ön a készülő, illetve meghozott kegyelmi döntésről?
 3. Ki tudott előzetesen a kegyelmi határozat megalkotásáról, illetve miniszteri ellenjegyzéséről?
 4. Történt-e egyeztetés a kormány tagjai között a kegyelemmel összefüggésben?

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?