Belpol

Dobrev Klára: a nyugdíjas nem kolonc + VIDEÓ

Dobrev Klára szerint az állam feladata lesz, hogy minden ember fontosnak és megbecsültnek érezze magát.

Dobrev Klára az Árnyékkormány programbemutató rendezvénysorozatának nyugdíjakkal és szociális ügyekkel foglalkozó eseményén beszélt az Árnyékkormány terveiről, a Magyarországnak ajánlott szociáldemokrata fordulatról. Az árnyék-miniszterelnök emlékeztetett, Orbán Viktor már nem is beszél arról, hogy milyen jövőt és milyen életet szán a magyaroknak, csak annyit mond, hogy „folytatjuk!”.

Az árnyék-miniszterelnök párhuzamot vont a Horthy-rendszer és az Orbán-rendszer között, miszerint újra létrejött egy „új uralkodó osztály”, visszajött a „zsellérek és napszámosok országa”, ezért nőnek Magyarországon rohamosan a jövedelmi különbségek a milliárdos elit és a tisztességesen gürcölő milliók között.

Dobrev Klára elmondta: a szociáldemokrata kormányzás számára azt jelenti, hogy a kormány soha többé nem tehet különbséget magyar és magyar között a szerint, hogy ő kit tart hasznosnak és kit nem. Úgy fogalmazott: egy szociáldemokrata kormányzásban a nyugdíjas nem kolonc, nem potyautas és végképp nem feleslegessé vált, eltartandó ember, hanem példakép.

Az árnyék-miniszterelnök kitért az alacsony bérekre és arra, hogy a legtöbb magyarnak annak ellenére sincs tartaléka, hogy tisztességesen dolgozik. Mint mondta: a magyar gyerekek megdöbbentően nagy száma nő fel szegénységben, közben pedig a jómódú családok kapják a családtámogatások jelentős részét. A családi pótlék viszont 2008 óta nem emelkedett, ezért nem is csoda, hogy egyre kevesebb gyerek születik. „Erős, biztonságot nyújtó államot akarnak, és ha megkapják, növekedni fog a gyerekszületések száma is” – összegzett az árnyék-miniszterelnök.

Dobrev Klára úgy foglalta össze a célját, hogy „az Árnyékkormány olyan hazát fog felépíteni, amely óvva vigyáz ránk, amely együtt tart bennünket és amely megerősíti a nemzetet.”

Dobrev Klára beszédét követően Gy. Németh Erzsébet mutatta be az Árnyékkormány nyugdíjasokat és szociális ügyeket érintő szakpolitikai programját. A szociális és nyugdíjügyi árnyékminiszter azzal kezdte beszédét, hogy egy szociáldemokrata politikusnak dühítő érzés végignéznie, ahogy az állam éppen azokat hagyja cserben, akik a legvédtelenebbek; az időseket, a rászorulókat, a sok gyereket nevelőket, a betegeket és a fogyatékkal élőket.

Az Árnyékkormány programjában lévő megoldásokra térve az árnyékminiszter leszögezte, hogy a szociáldemokraták szerint „a nyugdíj nem adomány, hanem a ledolgozott évtizedek után minden idős embernek alanyi jogon járó jövedelem”.

Gy. Németh elmondta, hogy a kormányváltás után

 • újra bevezetnénk a nyugdíjak vegyes indexálását, amely a gazdaság növekedésével és a valós inflációval együtt emelné évről évre a nyugdíjak összegét.
 • Bevezetnénk a negyedéves nyugdíjkorrekciót, hogy a nyugdíjasok soha többé ne hitelezzék az államot, de megtartanánk a baloldali kormányok által bevezetett 13. havi nyugdíjat, a nyugdíjprémiumot, valamint a 65 év felettiek ingyenes tömegközlekedését is.
 • Bevezetnénk az egyéni nyugdíjszámlákat, hogy a nyugdíj előtt álló dolgozók folyamatosan láthassák, mennyi nyugdíjra számíthatnak és hogyan kezeli a pénzüket az állam.
 • Nyugdíjfelzárkóztatási programot indítanánk a korábban megállapított alacsony, teljes jogú öregségi nyugdíjak emelésére és visszaállítanák a rugalmas nyugdíjkorhatárt is.
 • Ezen túl egy időskorú minimumellátást vezetnénk be azok számára, akiknek semmilyen nyugdíjszerű ellátása sincs.

A családtámogatásokra térve az árnyékminiszter elmondta:

 • meg fogjuk emelni az alanyi jogon járó családtámogatások összegét, mint például a családi pótlék, a GYES vagy az anyasági támogatás.
 • Olyan családtámogatási rendszert fogunk létrehozni, amely minden család számára azonos jogokat biztosít és nem tesz különbséget család és család között.
 • Támogatni fogjuk az egyedülálló szülőket és azokat a leendő anyákat, akik egyedül szeretnének gyermeket vállalni, illetve örökbe fogadni.
 • Az Orbán-kormány által megszüntetett Babaváró Hitel és CSOK helyett egy olyan gyermekvállalási támogatást fogunk létrehozni, amelyet akár élettársi viszonyban élő, és egyedülálló szülők is megkaphatnak, tekintet nélkül az életkorukra.
 • Kiemelt támogatást fogunk biztosítani a rászoruló családoknak az óvodába járás és az iskoláztatás költségeihez.

A nők és férfiak közti esélyegyenlőség fontosságára kitérve Gy. Németh Erzsébet elmondta:

 • az azonos munkakörökben, azonos mennyiségű és minőségű munkáért ugyanakkora fizetést fogunk biztosítani a nőknek és a férfiaknak;
 • a politikai, államigazgatási, önkormányzati testületekben, valamint a gazdasági társaságokban bevezetjük a női vezetők 30 százalékos kvótáját;
 • ratifikálni fogjuk az Orbán-kormány által elutasított Isztambuli Egyezményt, amely a nők elleni erőszak és diszkrimináció felszámolását írja elő.

A szociális ellátásról szóló programfejezetbe Gy. Németh Erzsébet elmondta:

 • alapvető jogként fogjuk elismerni a lakhatást és azt, hogy mindenki hozzájusson annyi vízhez, áramhoz és fűtéshez, amennyi a létfenntartásához elég.
 • Támogatni fogjuk az önkormányzati szociális bérlakásépítést és felújítást, a devizahiteles ügyekben keletkezett végrehajtásokat és kilakoltatásokat határozatlan időre felfüggesztjük,
 • jelentősen bővíteni fogjuk a bentlakásos idősotthonok férőhelyeit állami, önkormányzati és támogatott magánberuházások keretében.
 • Jelentősen meg fogjuk emelni a szociális ágazatban dolgozók bérét.

A szellemi és testi fogyatékossággal, valamint a tartós, illetve gyógyíthatatlan betegséggel élő magyaroknak azt üzente: az Árnyékkormány népjóléti programja nagy figyelmet szentel az ő védelmükre is.

 • Ezért meg fogjuk teremteni annak a lehetőségét, hogy akiknek az állapota megengedi, önállóan, megfizethető bérlakásokban élhessenek intézetek helyett.
 • A nagy, fogyatékkal élőket ellátó intézeteket több, speciális intézményekre fogjuk tagolni, ahol az egyéni igényekre jobban koncentráló ellátásban részesülhetnek az állandó felügyeletre szoruló, fogyatékkal élők.
 • Az otthonápolást el fogjuk ismerni munkaviszonyként, az ápolási díjat a mindenkori minimálbér szintjére fogjuk felemelni.

Az eseményt az alábbi linken tekinthetik meg teljes egészében:

Kép: MTI/Máthé Zoltán

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?