Közélet

Dagad a botrány Rogán Antal eltitkolt levele és a vegyianyag-elosztó ügy miatt

A Kormányzati Tájékoztató Központ szűkszavú közleményében rémhírkeltésnek, hírlapi kacsának nevezte azokat az értesüléseket, amikhez a Direkt36 többek között kormányzati dokumentumokból jutott hozzá.

A miniszterelnök és a kormány nyilvánvalóvá tette, hogy nem támogatja vegyianyag-elosztó létesítését, és így nem épül ilyen Magyarországon – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ, majd hozzátették, hogy minden ettől eltérő értesülés rémhírkeltés.

A közlemény azt követően érkezett, hogy a Direkt36 megírta, pert indítanak a Miniszterelnöki Kabinetiroda ellen annak érdekében, hogy a tárca adja ki nekik Rogán Antal azon levelét, amiben a portál szerint kormányzati támogatásról biztosít egy olyan kínai kezdeményezést, amely Magyarországon építené fel az akkumulátorgyártáshoz szükséges vegyi anyagok európai, vasúti elosztóközpontját – számolt be a hvg.hu a Direkt36 cikke nyomán.

Amióta az oknyomozó portál először nyilvánosságra hozta a sztorit, a kormányzati potentátok több ízben is igyekeztek tagadni, hogy bárki is vegyianyag-elosztót akarna építeni Magyarországon. Maga Orbán Viktor is komolytalannak nevezte a felvetést, Németh Szilárd egyenesen fake newsnak minősítette, sőt még Rogán Antal is arról biztosította az egyik lehetséges helyszínnek kinézett Soroksár egyébként fideszes polgármesterét, hogy szó nincs ilyesmiről.

Ennek az elszánt tagadásnak az egyhangúságát borzolhatja össze vélhetően Rogán levele, ezért is zárkózhatott el a kiadásától a kabinetiroda. Hivatalosan annyit maguk is elismertek, hogy a levél „döntés megalapozását szolgáló adatot” tartalmaz, amit igen nehéz másként értelmezni, mint hogy a heves tagadás ellenére, a kulisszák mögött mégiscsak volt szó vegyianyag-elosztó telepítéséről.

De a változatosság kedvéért legyünk naivak, jóhiszeműek és higgyük el, amit a politikusok mondanak. Ha a kormány olyannyira meg akar győzni mindenkit arról, hogy itt egy kolosszális félreértés történt és soha, senkinek esze ágában nem volt vegyianyag-elosztót telepíteni Magyarországra, akkor nincs más dolguk, mint pereskedés nélkül kiadni Rogán Antal levelét. Ha a miniszter nem egy vegyianyag-elosztó, hanem mondjuk egy szerencsesüti-gyár létesítéséről adott ki támogatói nyilatkozatot, vagy csak a sok bóvli kínai kifőzdétől megundorodva kért egy autentikus pekingikacsa-receptet a kínai elvtársaktól, hát hozzák nyilvánosságra és már be is bizonyították az igazukat. (via Hvg.hu)

Ha tetszett a cikk és érdekesnek találta, kérjük, hogy ossza meg ismerőseivel!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük